Biovalkuainen syntyy ilman kanaa – Suomalaisyritys matkalla maailmalle

Helmikuussa startannut Onego Bio on kerännyt sijoittajilta jo kymmenen miljoonan euron potin. Toimitusjohtaja Maija Itkosen mukaan yhtiö aikoo aloittaa kaupallisen toimintansa ensimmäiseksi Yhdysvalloissa.

Juha Granath

Onego Bion toimitusjohtaja Maija Itkonen lähti maaliskuussa elintarvikemessuille Lontooseen hieman pelokkain mielin.

Sarjayrittäjää kaiversi ajatus, että solumaatalouden tuotteiden vastaanotto saattaisi olla hyvinkin kriittinen.

Mukaansa Itkonen otti kuitenkin nipun uunituoreen yrityksen esitteitä, joiden etusivulle oli printattu viesti For us, smart protein is a piece of cake.

Sisäsivuilla esiteltiin herkullisen näköisiä leivonnaisia ja kerrottiin, miten suomalaisyritys tuottaa kananmunan valkuaisproteiinia ilman kanaa.

”Pelot hälvenivät, kun yksi messuvieras tuli luokseni ja tokaisi ennakkoluulottomasti, että ’ai se on makeaa, saanko maistiaisia’”, Itkonen naurahtaa.

”Olisi ollut mukava laittaa hänen suunsa makeaksi, mutta uuselintarvikkeita koskeva säätely on Euroopassa niin tiukka, että se ei ollut sallittua.”

Sittemmin toimitusjohtaja on saanut huomata, että kiinnostusta Onego Bion tuotteisiin riittää muillakin kuin makeannälkäisillä.

Yrityksen sähköposti täyttyy esittely- ja näytepyynnöistä. Sijoittajilta tulee kyselyitä, josko lisäraha kelpaisi.

”Joukossa on mukana myös suuria kansainvälisiä elintarvikeyrityksiä, mutta tässä vaiheessa en vielä voi julkistaa nimiä.”

Molekyylibiologista taikuutta

Maija Itkonen nousi aikoinaan valtakunnan julkisuuteen nyhtökauran kehittäjänä yhdessä elintarvikekemisti Reetta Kivelän kanssa. Ennen Onego Bioa Itkonen työskenteli perustamansa Gold & Green Foodsin innovaatiojohtajana.

Teknologian tutkimuskeskuksen VTT:n spinoff-yrityksen toimitusjohtajana Itkonen on jälleen kerran uuden edessä.

Onego Bion tehtävänä on kaupallistaa VTT:ssä keksitty menetelmä, jonka ansiosta munanvalkuaisen tärkein proteiini syntyy bioreaktorissa. Tuotantoeläimiä ei bioteknologisessa prosessissa tarvita.

Keksintö nousi kansainväliseen valokeilaan vuonna 2020, jolloin se voitti eurooppalaisten tutkimusorganisaatioiden Earto-järjestön innovaatiokilpailun.

Nuorelle startupille teknologia on kivijalka.

”Me kehitämme biovalkuaista sidosaineeksi muun muassa ruoka-, leipomo- ja makeisteollisuuden yrityksille sekä urheilu- ja terveystuotemarkkinoille. Tavoite on myös kehittää oma tuotemerkki kansainvälisille markkinoille”, Itkonen kertoo.

Entä kuinka Onego Bioon liittyvät keskiaikaiset munkkiveljeskunnat ja Salomoninsaaren amerikkalaissotilaat, joilta syötiin yön aikana teltta? Mikä on Maija Itkosen mukaan Euroopan musta aukko?

Vastaukset kysymyksiin kertoo numerossa 3/2022 julkaistu juttu, joka löytyy kokonaisuudessaan täältä.

(Kuva Timo Kauppila) Maija Itkonen kutsuu bioreaktoreita ”seuraavan sukupolven kanaloiksi”. Biovalkuainen toimii marengin raaka-aineena täsmälleen samoin kuin aito kanatuotos.

Aiheesta aiemmin:

Ekologista munanvalkuaisen proteiinia rihmasienen avulla

Maatalouden uusi vallankumous – Ruoka tulee bioreaktorista

VTT:n voittoisa keksintö – Munan proteiinia ilman kanaa


 

Tilaa Kemia-lehti loppuvuodeksi 2022 ja auta Ukrainaa!

Lahjoitamme puolet tilausmaksusta ukrainalaisten auttamiseen Pelastakaa Lapset ry:n kautta.

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia