Desentum on ensimmäisenä maailmassa määrittänyt maapähkinäallergeenin ja IgE-vasta-aineen muodostaman immunokompleksin rakenteen ja jättänyt löydöstään patenttihakemuksen.
Rakenteen määrittely on välttämätön vaihe allergiarokotteen kehittämisessä.
Määrittelystä suoriutuminen on suomalaiselle biolääkeyritykselle iso askel, sillä allergeeniproteiinin ja sen IgE-vasta-aineen kiteyttäminen voi viedä jopa vuosia.
”Työ on joskus jopa mahdottomalta tuntuvan vaikeaa”, sanoo Desentumin toimitusjohtaja Pekka Mattila tiedotteessa.
Kiteyttämisen jälkeen rakennetta tutkitaan hiukkaskiihdyttimessä, jossa kiteeseen kohdistetaan röntgensäteilyä. Proteiinin ja vasta-aineen yhdistelmän kolmiulotteinen rakenne voidaan määrittää sironneen säteilyn perusteella.
”Onnistuessamme tässä ymmärsimme, miksi maapähkinäallergeeni on niin vaarallinen ja mitä allergeenin rakenteesta pitää muuttaa, ettei se laukaisisi allergikolle vaarallista reaktiota.”
Desentum satsaa nyt maapähkinän hypoallergeenin viemiseen ihmistutkimuksiin. Yhtiö on jo tuottanut useita hypoallergeenikandidaatteja, ja tavoitteena on kliinisen vaiheen aloittaminen vuosina 2025–2026.
Hyvin yleinen ja potentiaalisesti hyvin vaarallinen
Jopa henkeä uhkaavia oireita aiheuttava maapähkinäallergia on yleisimpiä ruoka-aineallergioita. Siitä kärsii Euroopassa ja Yhdysvalloissa yli 14 miljoonaa ihmistä.
”Maapähkinäallergiasta kärsivälle voi tulla vakavia oireita jo siitä, jos joku samassa lentokoneessa oleva avaa maapähkinöitä sisältävän pussin”, Pekka Mattila kuvailee.
Maapähkinäallergia puhkeaa usein lapsuudessa ja on tyypillisesti elinikäinen. Vaikea se on etenkin pienille lapsille, jotka eivät vielä osaa varoa altistusta.
Pähkinäallergian lisäksi muutkin allergiat yleistyvät nopeasti. Euroopan astma- ja allergialiiton mukaan maanosan väestöstä puolet on vuonna 2025 allergisia jollekin.
Lähes kaikki hoitomuodot keskittyvät kuitenkin oireiden hallitsemiseen tai allergiaa aiheuttavien aineiden välttämiseen.
Desentum on valinnut toisen tien: suomalaisyritys kehittää rokotteita, joilla allergioita voidaan hoitaa. Pisimmällä kehitysputkessa on koivuallergiarokote, joka on edennyt jo toiseen kliiniseen eli ihmistutkimukseen.
Osakeanti vauhdittaa kasvua
Desentumilla on parhaillaan menossa 12 miljoonan euron osakeanti yhdessä kasvusijoituspalvelu Springvestin kanssa. Annin ensimmäisellä viikolla yhtiöön sijoitettiin yli kolme miljoonaa.
Yhtiö on saanut aiemmissa osakeanneissaan kokoon jo runsaat 17 miljoonaa euroa.
Desentumin suurimpiin osakkeenomistajiin kuuluu VTT Ventures Oy, sillä yhtiö sai vuonna 2011 alkunsa VTT:n spinoff-yrityksenä.
VTT:n ja Itä-Suomen yliopiston tutkimusryhmät onnistuivat selvittämään ennestään tuntemattomia mekanismeja, jotka vaikuttavat allergisen reaktion syntymiseen.
Desentumin muita isoja omistajia ovat Springvest, Musta Aukko, Cascara Ventures ja Acme Investments.
Päivi Ikonen
(Kuva Desentum) Desentumin tutkimustyössä panostetaan nyt vahvasti sekä maapähkinä- että koivuallergiarokotteen edistämiseen. Myös pähkinärokote pyritään viemään ihmistutkimuksiin niin pian kuin mahdollista.
Aiheesta aiemmin:
Suuret odotukset – suomalainen Desentum testaa koivuallergiarokotettaan Kanadassa
Koivuallergiarokotteen kehittäjä Desentum keräsi miljoonarahoituksen
Suomalaisrokote koivuallergiaa vastaan etenee lupaavasti
Lue myös:
Ilmasto lämpenee – tulevaisuuden siitepölyssä voi olla tuplasti allergeeneja