Tutkijat haluavat erityisesti kiittää rintasyöpäpotilaita, jotka ovat antaneet kudosnäytteitään tutkimuksen käyttöön. Kuvituskuva: Pexels.

Diabeteslääke voi tehostaa elimistön taistelua rintasyöpää vastaan – ”käänteentekevä tutkimus”

Kakkostyypin diabetekseen tarkoitettu metformiini voi auttaa elimistön immuunijärjestelmää tunnistamaan syöpäsolut paremmin ja tehostamaan puolustustaan niitä vastaan.

Tämä käy ilmi Helsingin yliopiston tutkimuksesta, jonka julkaisi Journal for ImmunoTherapy of Cancer.

Tutkimus osoitti, että metformiini aktivoi elimistön immuunisoluja.

Vaikutus todettiin erityisesti niin sanotuissa dendriittisissä soluissa, jotka auttavat tehokkaimmin puolustusjärjestelmää tunnistamaan syöpäsolut elimistölle vieraina soluina.

”Tutkimuksessamme selvisi, että metformiini vaikutti dendriittisten solujen aineenvaihduntaan siten, että niistä tuli aktiivisia ja ne tehostivat puolustusreaktiota syöpäsoluja vastaan”, kertoo tutkija Rita Turpin.

Turpin on tutkimusartikkelin ensimmäinen kirjoittaja.

Löytö voi auttaa kehittämään syöpää vastaan hoitomuotoja, jotka perustuisivat metformiinin ja elimistön immuunijärjestelmää aktivoivien mekanismien yhteisvaikutukseen.

Kasvainnäytteet tarjoavat paljon uutta tietoa

Metformiinin vaikutuksia selvitettiin tutkimalla potilaiden rintasyöpäkudosnäytteitä, jotka sisälsivät eläviä syöpäsoluja ja niihin tunkeutuneita immuunisoluja.

Syövän eksplanttiviljelmät eli elävät kudosviljelmät näyttävät samanaikaisesti, mitä syöpälääkkeet tekevät syöpäsoluille ja mitä syöpäkudoksen läpäisseille immuunisoluille.

Professori Juha Klefström pitää ryhmänsä tutkimusta käänteentekevänä.

”Tutkimuksemme osoittaa, että potilailta saaduista elävistä kasvainnäytteistä on mahdollista saada paljon uutta tietoa siitä, miten syöpälääkkeet vaikuttavat kasvaimeen tunkeutuneisiin immuunisoluihin”, hän sanoo.

Klefströmin mukaan eksplanttiviljelmien avulla voidaan etsiä lääkkeitä, jotka tappavat syöpäsoluja mutta jättävät immuunisolut vahingoittumattomiksi.

Samoin niiden avulla voidaan löytää metformiinin kaltaisia riskittömiä lääkkeitä, jotka auttavat immuunisoluja aktivoitumaan ja puolustautumaan syöpää vastaan.

Lue myös:

”Minisyövästä” uusi ase taisteluun rintasyöpää vastaan

Vuoden biopankkitutkimus näyttää suuntaa rintasyövän yksilölliselle ehkäisylle ja varhaiselle hoidolle

Uusi mittausmenetelmä paljasti rintasyöpäsolun hämmästyttävän etenemisvoiman

Epigeneettiset lääkkeet voivat estää rintasyöpää


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla kylpylävuorokauden arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia