EU:n kuudes pakotepaketti iskee kemiantuotteiden vientiin

EU on laajentanut Venäjälle Ukraina-hyökkäyksen takia asettamiaan pakotteita edelleen. Pakotteet koskevat myös Valko-Venäjää.

Kuudes pakotepaketti kieltää raakaöljyn ja öljytuotteiden tuonnin Venäjältä EU-maihin. Poikkeuksen muodostaa öljyputkessa toimitettava raakaöljy.

Suomen osalta pakotteet tulevat täysmääräisesti käyttöön, sillä raakaöljy ja öljytuotteet tuodaan meille meritse ja rautateitse.

Raakaöljyä koskevat pakotteet tulevat voimaan kuuden kuukauden ja öljytuotteita koskevat kahdeksan kuukauden siirtymäajan jälkeen.

”Venäjältä Suomeen tuotavan raakaöljyn ja öljytuotteiden määrä on laskenut. Puhumme kuitenkin tuontiarvoltaan merkittävistä pakotteista, joiden yhteenlaskettu arvo oli lähes 1,2 miljardia euroa vuoden ensimmäisellä neljänneksellä”, sanoo Tullin valvontaosaston johtaja Sami Rakshit tiedotteessa.

”Valvomme myös näitä uusia tuontipakotteita osana normaalia tullivalvontatyötämme.”

Vaikutuksia 70 suomalaiseen kemianyritykseen

Viennin osalta kuudes pakotepaketti osuu erityisesti kemianteollisuuden tuotteisiin.

Tullin arvion mukaan kemianteollisuuden tuotteiden vientipakotteilla on vaikutuksia noin 70 suomalaisyritykseen.

Pakotteet rajoittavat erityisesti sellaisten tuotteiden vientiä, joita Venäjä voisi hyödyntää sotateknologiansa kehittämisessä.

Joukkoon kuuluvat esimerkiksi räjähteiden, muovien, torjunta-aineiden ja metallien valmistukseen käytettävät kemianteollisuuden raaka-aineet ja erilaiset liuottimet sekä lääke- ja kumiteollisuuden aineet.

”Vuositasolla puhumme arvoltaan noin 20 miljoonan euron viennistä, mutta mahdollisesti suuremmastakin, koska osan tuotteista käyttötarkoitus tulee ratkaisemaan, kuuluvatko ne pakotteiden piiriin vai eivät”, Rakshit sanoo.

Kemianteollisuus jo valmistautunut

Kemianteollisuus ry toteutti maaliskuussa 2022 jäsenkyselyn, johon vastanneista yrityksistä 46 prosenttia ilmoitti käyvänsä kauppaa Venäjän kanssa.

64 prosenttia tästä joukosta oli jo tuolloin rajoittanut Venäjän-kauppaansa tai yritystoimintaansa Venäjällä omaehtoisesti.

Valtaosa eli 86 prosenttia alan yrityksistä Suomessa näkee sodan aiheuttaman kansainvälisen kriisin vaikeuttaneen niiden liiketoimintaa vähintään jonkin verran.

Tästä huolimatta 95 prosenttia jäsenpulssiin vastanneista piti EU:n asettamia pakotteita Venäjälle oikeana toimena.

Vaikka talouspakotteet näkyivät jo tuolloin kemianyritysten liiketoiminnassa ja tuotannossa ja loivat tulevaisuuteen epävarmuutta, yritykset olivat pakotteisiin vahvasti sitoutuneita.

”Kemianteollisuus ry liittoperheineen tuomitsee jyrkästi Venäjän tekemän painostuksen ja sotilaallisen hyökkäyksen Ukrainaan. Jäsenyrityksemme puoltavat vahvasti EU:n Venäjä-pakotteita”, kiteytti järjestön toimitusjohtaja Mika Aalto Kemia-lehdelle 17. maaliskuuta.

Päivi Ikonen

(Kuva Adobe Stock) Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta. EU on sen jälkeen asettanut maalle useita pakotteita, joista tuoreimmat koskevat erityisesti kemianteollisuuden raaka-aineita ja tuotteita.

Lue myös:

Kemianyritykset: Suomen sotilaallinen liittoutumattomuus riski investoinneille

EK:n sivuille yrityksille tarkoitettu tietopaketti Venäjä-pakotteista


 

Tilaa Kemia-lehti loppuvuodeksi 2022 ja auta Ukrainaa!

Lahjoitamme puolet tilausmaksusta ukrainalaisten auttamiseen Pelastakaa Lapset ry:n kautta.

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia