Suomalainen startup Nordic Bioproducts Group (NBG) ja thaimaalainen PTT MCC BioChem ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen yhteistyöstä.
Kumppanusten tavoitteena on edistää biomuovien hyödyntämistä arkisissa esineissä.
Täysin biohajoavien materiaalien käyttöä vauhditetaan erityisesti kertakäyttötuotteissa, kuten kahvikapseleissa, aterimissa, rasioissa, lautasissa ja mukeissa.
Tähtäimessä ovat korkealaatuiset muovit, jotka kuluttaja voi kompostoida kotonaan.
Käytännössä PTT MCC hyödyntää jatkossa Nordic Bioproductsin sellukuituja biopolybutyleenisukkinaatissa eli BioPBS-nimisessä tuotteessaan.
Ekologinen vaihtoehto fossiiliselle muoville
Espoolaisen Nordic Bioproductsin tehdas toimii Lappeenrannassa. Siellä valmistettavat aktivoidut sellukuidut täyttävät elintarvikepakkausten tiukat turvallisuusvaatimukset.
Kuidut tehdään puhtaasta vedestä ja lähialueiden sellutehtaiden toimittamasta paperisellusta, joiden raaka-aineet tulevat sertifioiduista, jäljitettävistä ja kestävästi hoidetuista suomalaisista metsistä.
Yhteistyö thaimaalaisyrityksen kanssa edistää NBG:n toimitusjohtajan Olli Kähkösen mukaan vihreää siirtymää tarjoamalla ekologisia vaihtoehtoja perinteisille muoveille.
”Korkealaatuisten ja kilpailukykyisten ratkaisujen tuominen markkinoille on ensiarvoisen tärkeää, jotta vaihtoehtoisista materiaaleista tulee houkuttelevia ja skaalautuvia”, Kähkönen sanoo.
Nordic Bioproducts on Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulusta alkunsa saanut spinoff-yritys, jonka perusti vuonna 2019 yhdessä Kähkösen kanssa professori Olli Dahl.
Kahvikapselien markkinat hurjassa kasvussa
Thaimaa on maailman toiseksi suurin biomuovien tuottaja. Paikallinen hallinto tukee useita hankkeita, joiden tavoitteena on korvata öljypohjainen muovi biohajoavilla biomuoveilla.
Kahvikapselien markkinoiden odotetaan kasvavan liki 11,2 miljardiin euroon vuoteen 2032 mennessä.
Suurin kapselimarkkina on Aasian ja Tyynenmeren alueella, toista sijaa pitää Eurooppa.
Suurin osa kahvikapseleista valmistetaan nykyään alumiinista, jonka voi kyllä kierrättää, mutta kompostoitavaksi se ei sovi.
Päivi Ikonen
Aiheesta aiemmin:
Professori Olli Dahl: Mikrokiteinen selluloosa voisi pelastaa nälänhädästä kärsiviä
Uusi suomalainen tekstiilikeksintö – viskoosimaista kuitua vihreämmin
Tutkimushanke näyttää tietä kohti kestävämpiä kuitukankaita
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla kylpylävuorokauden arvontaan!