Koirat auttavat ehkäisemään metsätuhoja – haistavat puita kiusaavat tuhosienet

Koirat oppivat tunnistamaan niin juurikäävän kuin tervarososienen ja varoittamaan metsätuholaisista ennen kuin vaurioita on vielä edes nähtävissä.

Tämä käy ilmi Luonnonvarakeskuksen (Luke) ja Lapin ammattikorkeakoulun tutkimuksesta, jossa selvitettiin koirien hajuaistin käyttömahdollisuuksia metsätuhojen estämisessä.

Havupuita lahottavat tuhosienet aiheuttavat metsätaloudelle noin 50 miljoonan euron menetykset joka vuosi. Metsien terveydestä huolehditaan parhaiten varautumalla tuhoihin riittävän ajoissa.

Tutkimus osoitti, että koirat löytävät tuhosienet hajun perusteella sekä irtonäytteistä että maastossa.

Tutkimusraporttiin voi tutustua täällä.

Vuosi harjoittelua teki mestarin

Tutkimuksessa oli mukana 15 koirakkoa, jotka jaettiin kahteen ryhmään.

Toiselle ryhmälle opetettiin juurikäävän ja toiselle tervasroson tunnistusta hajuerotteluradalla ja maastossa. Koirakot saivat erilaisia näytteitä myös omatoimista harjoittelua varten.

Vuoden harjoittelun myötä valtaosa koirista oppi tunnistamaan kuusenjuurikäävän ja tervasroson näytteiden eri muotoja radalla.

Metsässä koirat löysivät pitkälle edenneen kuusenjuurikääpätartunnan erityisesti juurakoiden ja kaatuneiden puiden itiöemistä sekä kantojen lahosta.

Männynjuurikäävän koirat bongasivat myös pystypuista ja taimista.

”Erinomainen tulos”

Metsässä koirat bongasivat erittäin hyvin myös tervasroson niin itiöistä, itiöemällisistä oksista kuin tuoreista ja vanhoista koroista.

Tarkat nenät osoittivat tuhosienen jopa latenteista tartunnoista oksista ja rungoista, joissa sientä on rihmastona puussa.

”Koirat tunnistivat sokkotestauksissa 80–93 prosenttia männynjuurikäävän vaivaamista puista mäntytaimikossa ja 78–95 prosenttia varttuneessa männikössä, mikä on erinomainen tulos”, kertoo Luken erikoistutkija Juha Kaitera.

”Osassa puita ei ulkoisia taudin oireita ollut vielä nähtävissä.”

Tunnistus sujui numeroiden valossa loistavasti myös tervasroson osalta.

Koirat ilmaisivat 88–100 prosenttia männystä mäntyyn leviävän ja 67–90 prosenttia väli-isäntäkasvien kautta leviävän tervasroson tartuttamista puista.

Testattujen menetelmien kaupallistamiseen tarvitaan vielä lisää tietoa ja toimintatapojen kehitystyötä.

 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia