Kuituvalmistaja Spinnova yhteistyöhön ekovärjäysyrityksen kanssa

Havupuusta ja erilaisista jätteistä tekstiilikuitua valmistava jyväskyläläinen Spinnova aloittaa yhteistyön ruotsalaisen cleantech-yhtiön Imogon kanssa.

Imogo tunnetaan tekstiilinvärjäysteknologiastaan, joka vähentää veden, energian ja värjäyskemikaalien käyttöä yli 90 prosenttia. Patentoitu menetelmä pienentää myös värin tarvetta yli kolmanneksen.

”Etsimme jatkuvasti vastuullisia vaihtoehtoja tekstiilin prosessointivaiheeseen vähentääksemme entisestään tuotteidemme ilmastovaikutusta”, kertoo Spinnovan vastuullisuusjohtaja Shahriare Mahmood.

”Imogolla on mahdollisuus uudistaa koko alan värjäystapa, ja he ovat jo todistaneet vastuullisuuden ja hyvän värinkestävyyden kulkevan käsi kädessä. Yhdistämällä teknologiamme voimme luoda suuren muutoksen koko alalla.”

Ensimmäiset ekovärjätyt tuotteet tulossa jo tänä vuonna

Suurin osa muotialan päästöistä muodostuu raaka-ainevaiheessa, kuten kuidun tuotannossa ja tekstiilimateriaalin värjäyksessä.

Spinnovan ensimmäinen kaupallinen tehdas valmistuu Jyväskylään vuoden 2022 lopulla. Tehdas on suunniteltu niin, että se sitoo enemmän hiilidioksidipäästöjä kuin sen tuotannosta vapautuu.

Kierrätettävän kuidun valmistuksessa käytetään 99 prosenttia vähemmän vettä kuin perinteisessä puuvillatuotannossa. Haitallisia kemikaaleja valmistusprosessissa ei tarvita lainkaan, eikä kuitu sisällä mikromuovia.

Tuotannosta ei myöskään synny jätettä eikä sivuvirtoja.

Ruotsalaisyrityksen resurssitehokasta värjäystä on tarkoitus hyödyntää Spinnovan materiaaleista tehdyissä tuotteissa vielä kuluvan vuoden aikana.

(Kuva Spinnova) Kestävää Spinnova-kuitua on jo käytetty niin huippumuodissa, arki- ja ulkoiluvaatteissa kuin huonekaluissa ja sisustusmateriaaleissa.

Aiheesta aiemmin:

Spinnovan Jyväskylän kuitutehdas nousi harjakorkeuteen

Spinnovan kuitu hyppäsi osaksi Adidaksen hupparia

Spinnova rakentaa oman langankehräämön

Spinnova ja Icebreaker yhteistyöhön – suomalaiskuitua merinovillaan

Nesteen uusiutuva diesel ja Spinnovan ekokuitu palkittiin hiilikädenjäljestä

Spinnova yhteistyöhön amerikkalaisen ulkoiluvaatejätin kanssa

Spinnova kehrää nyt tekstiilikuitua myös nahkajätteestä

Spinnovan kierrätyskuidusta syntyi voittoisa anorakki

Spinnovan ekokuitu palkittiin jälleen

Spinnova kehrää lankaa puusta – etenee kohti kaupallistamista

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia