Kemin Veitsiluodon satamasta alkaa vuonna 2026 lähteä maailman muotibrändien tuotantoketjuille kuitua, joka on valmistettu sataprosenttisesti tekstiilijätteestä.
Infinited Fiber Company (IFC) on pian käynnistämässä rakentamista saarelle Kemin kupeeseen. Veitsiluotoon nousee yhtiön lippulaivatehdas, joka alkaa tuottaa Infinna-kuitua kaupallisessa mittakaavassa.
Veitsiluodon tehtaasta tulee Suomen ensimmäinen laitos, joka valmistaa kemiallisella kierrätyksellä uusien vaatteiden raaka-ainetta muun muassa suomalaisilta kerätyistä poistotekstiileistä ja käytöstä poistetuista vaatteista. Tuotekehitys on ollut vuosien työ.
Kemin tehdas tuottaa vuosittain noin 30 000 tonnia uusiokuitua, jonka laatu vastaa neitseellistä puuvillaa mutta jonka tuotanto kuluttaa puuvillaan verrattuna murto-osan vettä ja aiheuttaa paljon vähemmän päästöjä. Tuote ei myöskään sisällä mikromuoveja.
Muotibrändit ovat jo jonossa odottamassa, että Veitsiluodon tehtaan toimitukset käynnistyvät. IFC:llä on kaupallisia toimitussopimuksia esimerkiksi Inditexin, PVH:n, Patagonian, Pangaian, Bestsellerin ja H&M Groupin kanssa.
Kemistä Suomen uusiokuitulaakso?
Muotiteollisuus tuntuu näkevän, että uusiokuitu on tulevaisuuden suunta. IFC:hen ovat sijoittaneet muun muassa H&M Group, Adidas, Bestseller, Zalando ja Fortum.
”Muoti ei voi jatkua tällaisena kuin nyt. Meidän mielestämme kaikilla pitäisi olla mahdollisuus ostaa kiertotalouden mukaan tuotettuja tekstiileitä”, kiteyttää Infinited Fiber Companyn markkinointijohtaja Tanja Karila.
Hän esitteli noin 400 miljoonaa euroa maksavaa ja arviolta 270 työntekijää työllistävää tehdashanketta Kemin kaupungin, Digipoliksen, Lapin ely-keskuksen ja Team Finlandin järjestämässä Kansainvälisty ja kasva! -seminaarissa Kemin lumilinnassa maaliskuun lopussa.
Kiertotalouskeskuksen johtaja Tuomas Pussila uskoo, että Kemin seudulle voisi syntyä uusiokuitujen ja kiertotalouden osaamiskeskittymä, sillä muutkin kiertotalousyhtiöt Kuusakoskesta lähtien ovat investoimassa alueelle.
”Voisiko tänne syntyä Piilaaksoon vertautuva Kemin kuitulaakso?” Pussila visioi.
Kemin jälkeen 2–4 uutta tehdasta
Veitsiluoto on vasta alkua. Infinited arvioi, että puuvillan kaltaisen kierrätetyn tekstiilikuidun markkina kasvaa jopa 4,7 miljoonaan tonniin vuoteen 2030 mennessä. Yhtiö haluaa haukata markkinoista ainakin kymmenisen prosenttia eli noin 500 000 tonnin osuuden.
Tätä varten yhtiö aikoo rakentaa Veitsiluodon jälkeen 2–4 uutta tehdashanketta.
”Etsimme parhaillaan niille sopivia sijoituspaikkakuntia”, Karila vihjaa.
Ilman Kemiä ja seudun kuituosaamista maailmanvalloitus ei kuitenkaan onnistuisi.
”Jos tärkeät rajapyykit eivät onnistu lippulaivatehdashankkeessa, eivät seuraavien tehtaidenkaan rajapyykit toteudu tavoiteaikataulussa.”
Hän kertoo, että Veitsiluodon tehtaassa kiteytyvät vuosien teknologia- ja tuotekehitys, sopimusten saaminen sekä isojen kumppanuuksien eteneminen.
”Jokainen pieni askel todentaa, että Kemi tulee onnistumaan. Tehdas on uraauurtava. Kukaan ei ole ennen tehnyt tällaista.”
Elina Saarinen
Kirjoittaja on Uusiouutisten päätoimittaja.
(Kuva IFC) VTT:n tutkimustyöstä ponnistava IFC tähtää pilottilaitoksen ja lippulaivatehtaan jälkeen jo seuraaviin tuotantolaitoksiin.
Aiheesta aiemmin:
Infinited Fiberin kuitutehtaan rakentaminen käyntiin syksyllä – projektinjohtajaksi Rejlers
“Loppumattoman” ekokuidun valmistajat Petri Alava ja Ali Harlin saivat Sinisen pallon
Infinited Fiberin kuitutehdas Kemin Veitsiluotoon
Lumpusta uutta kuitua – Infinited Fiberin tehdas käyntiin 2024
Selluloosassa on Suomen tekstiilialan sauma
Suomalainen puuvillan korvaaja pian markkinoille
Espoossa tehdään tuuraajaa puuvillalle
Lue myös:
Teräs kiertämään päästöttömästi – Kemiin nousee ainutlaatuinen pioneerilaitos
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.
Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.
Lue lisää ja tee tilaus täällä.
P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.