Oulun yliopisto saa ”aivopesurin” – huippulaitteisto auttaa kehittämään uusia Alzheimer-hoitoja

Oulun yliopisto hankkii uuden, aivotutkimukseen tarkoitetun ultraäänilaitteiston. Veri-aivoestettä avaava tutkimuslaite on ainoa laatuaan Pohjoismaissa.

Aivopesuriksi kutsuttu edistyksellinen laite mahdollistaa erilaisten täsmähoitojen tutkimisen. Yliopiston mukaan laadukas FUS-laite voi muodostaa ratkaisevan askeleen parantavien hoitojen kehittämisessä esimerkiksi Alzheimerin tautiin, aivolymfoomaan ja epilepsiaan.

Oulun yliopistossa on paneuduttu jo pitkään aivojen niin kutsuttuun glymfaattiseen järjestelmään, jonka tehtävänä on puhdistaa aivoja kuona-aineista erityisesti unen aikana.

Alzheimerin taudin osalta tehtiin läpimurto, kun toiminnallisen neurokuvantamisen professorin Vesa Kiviniemen ryhmä onnistui kuvaamaan tautia sairastavien aivoissa poikkeaman glymfaattisen järjestelmän toiminnassa.

Lue myös: Alzheimerin tauti saa aivot sykkimään eri tavoin

Lääkeaineet täsmällisesti oikeaan paikkaan, kuona-aineet pois

Läpimurtolöydöksellä on iso merkitys Alzheimerin tautiin johtavien mekanismien ymmärtämisessä ja pitkällä tähtäimellä myös taudin ennaltaehkäisyssä ja hoidossa.

”Kun aivot eivät pääse puhdistumaan normaalilla tavalla unen aikana, ne keräävät kuona-aineita. Tämä voi vuosien kuluessa johtaa aivosairauden kehittymiseen”, Kiviniemi selvittää tiedotteessa.

Aivojen lääkinnällinen puhdistaminen on hänen mukaansa vaikeaa, sillä aivot on suunniteltu hylkimään kaikkea ulkoa tulevaa.

”FUS-laitteen eli kansankielellä aivopesurin avulla aivojen sulkujärjestelmää eli veri-aivoestettä voidaan hetkellisesti avata ja saattaa lääkeaineet perille täsmällisesti oikeisiin paikkoihin ja samalla myös huuhdella kuona-aineita pois.”

Lue myös: Uusi menetelmä paljasti: narkolepsia vaikuttaa aivojen puhdistumiseen

Kansalaisten ja yritysten lahjoitusvaroin

Oulun yliopiston laitehankinnan mahdollistavat lahjoitusvarat, joita on tähän mennessä kertynyt yhteensä 2,2 miljoonaa euroa. Lahjoituksia on yritysten ja yhteisöjen lisäksi tehnyt yli 300 yksityishenkilöä.

Keskeisiä ovat olleet merkittävät lahjoituslupaukset Riitta ja Jorma J. Takasen säätiöltä sekä Jorma J. Takaselta itseltään. Tuorein, 700 000 euron lahjoitus saapui Suomen Kulttuurirahastolta.

”Kulttuurirahaston tukipäätös tuli juuri oikeaan aikaan. Yhdistettynä aiemmin saatuihin 1,5 miljoonan euron lahjoitusvaroihin ja -sitoumuksiin FUS-laitteeseen tarvittavat varat ovat nyt koossa”, Vesa Kiviniemi iloitsee.

Glymfaattisen huuhtelujärjestelmää sekä aivosairauksien diagnostiikkaa ja kohdennettuja hoitoja tutkivat Oulun yliopistossa myös muun muassa Oysin osaamiskeskusjohtaja Hanne Kuitunen, neurokirurgian professori Mikael von und zu Fraunberg ja Biocenter Oulun professori Lauri Eklund. Yliopisto vastaanottaa edelleen lahjoituksia aivotutkimukseen.

(Kuva Oulun yliopisto) Professori Vesa Kiviniemi iloitsee tulevasta laitteistosta, joka vie tutkimusta merkittävästi eteenpäin.

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Alzheimer-riskigeenien tutkijoille merkittävä kansainvälinen rahoitus

Tutkijat haastavat Alzheimerin taudin

Alzheimer-rokote etenee ensimmäisiin potilastutkimuksiin

Superanturi voi tunnistaa Alzheimerin taudin verinäytteestä

Ravintovalmiste hidastaa Alzheimerin etenemistä


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia