Sään ääri-ilmiöt kurittavat viljelijöitä kaikkialla maailmassa – eniten kärsivät vehnän sadot

Lisääntyvät sään ääri-ilmiöt heikentävät peltojen satoja kaikissa maissa. Ongelmaa pahentaa se, että kuivuus ja kuumuus esiintyvät yhä useammin samaan aikaan eri puolilla maailmaa. Näin kertoo Aalto-yliopiston vetämä kansainvälinen tutkimus.

Sään ääri-ilmiöitä ilmenee ajoittain maapallon joka kolkassa, mutta niiden yhtäaikaisen esiintymisen vaikutusta eri viljelykasvien satoihin ei ole aiemmin tutkittu.

Kansainvälisen ryhmän tuoreet tutkimustulokset osoittavat, että viljelijöiden todennäköisyys kohdata samanaikaisesti kuuma ja kuiva kasvukausi on lisääntynyt joka puolella maailmaa.

Lisäksi sään ääri-ilmiöistä kärsivät useiden viljelylajien sadot.

Tutkimuksessa selvitettiin kuumien ja kuivien sekä kylmien ja märkien ääri-ilmiöiden samanaikaista ilmenemistä maailmassa sää- ja satotilastojen avulla. Lisäksi hankkeessa tutkittiin ilmiöiden vaikutusta  neljän kasvin satoihin vuosina 1980–2009.

Tulokset julkaisi Scientific Reports.

Riski nousi kuusinkertaiseksi

Pahiten sään ääri-ilmiöt vaikuttivat vehnänviljelijöihin, joiden riski kohdata liian kuuma ja kuiva kasvukausi nousi tutkimusjaksolla kuusinkertaiseksi.

Maissin, riisin ja soijapavun kasvattajilla riski kaksinkertaistui 30 vuodessa.

Liian kuumat ja kuivat olot kasvukaudella pienensivät johdonmukaisesti kaikkien tarkasteltujen viljelykasvien satoja ympäri maailman. Myös kylmät ja märät olosuhteet heikensivät satoja, mutta vähemmässä määrin, eikä tulos ollut yhtä suoraviivainen.

Kuumuus ja kuivuus pudottivat vehnäsatoa maailmanlaajuisesti yhteensä noin neljä prosenttia. Joillain alueilla sato kutistui enemmän. Näin kävi esimerkiksi tietyissä osissa Venäjää ja Kiinaa, jotka kummatkin ovat suuria vehnäntuottajamaita.

Maissisatoa kuumat ja kuivat viljelyolosuhteet pienensivät keskimäärin kolme prosenttia.

Suomessa vaikutukset kaksijakoisia

Suomessa ilmastonmuutoksen ja sään ääri-ilmiöiden vaikutukset maatalouteen ovat tutkimuksen perusteella kaksijakoiset.

”Voi sanoa, että Suomessa keskimäärin kasvuolosuhteet ovat parantuneet, koska kasvukausi on pidempi ja lämpöä on enemmän. Mutta kuumuus ja kuivuus aiheuttavat täälläkin ongelmia, ja niiden esiintyvyys myös lisääntyi tutkimusjaksolla”, kertoo tutkimusta johtanut tutkijatohtori Matias Heino.

Tutkijoiden mukaan on välttämätöntä ymmärtää sään vaikutus satovaihteluihin.

”Sään ääri-ilmiöiden koko maailman elintarviketuotannolle aiheuttama uhka kasvaa jatkuvasti, joten meidän on kehitettävä keinoja auttaa viljelijöiden sopeutumista epäsuotuisiin sääoloihin. Meidän on myös vähennettävä päästöjä, jotka aiheuttavat ilmastonmuutosta.”

(Kuva Pixabay) Maailman viljasadoista on ilmastonmuutoksen edetessä tullut entistä uhanalaisempia.

Aiheesta aiemmin:

Ilmastonmuutos etenee – tarvitsemme lisää säänkestäviä viljelylajikkeita

Kun ilmastonmuutos etenee, viljan kylvöä kannattaa aikaistaa

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Perinnekasvit voivat pelastaa tulevaisuutemme


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia