Solar Foods aloittaa proteiinitehtaansa rakentamisen

Ruokateknologian startup-yritys Solar Foods ryhtyy rakentamaan uutta proteiinin tuotantolaitostaan Vantaalle. Nimeä Factory 01 kantava laitos toimii yhtiön alustana tuotannon mittakaavan kasvattamisessa.

Yritys arvioi Solein-nimisen proteiininsa teollisen, kaupallisen tuotannon käynnistyvän vuoden 2023 alkupuolella.

VTT:n ja LUT-yliopiston tutkimustyöstä ponnistava yhtiö valmistaa proteiininsa bioprosessilla, jossa mikrobeja ruokitaan ilmakehästä kaapatulla hiilidioksidilla, vedyllä ja hapella sekä pienillä määrillä ravinteita.

Prosessi muistuttaa viinin valmistusta, mutta sokerin sijaan hiilen ja energian lähteenä ovat hiilidioksidi ja vety.

Sopii osaksi monentyyppisiä elintarvikkeita

Solein-proteiini sisältää kaikkia välttämättömiä aminohappoja. Proteiinijauhetta voidaan hyödyntää monentyyppisissä elintarvikkeissa, kuten erilaisissa välipaloissa ja juomissa, pastatuotteissa, leivissä ja levitteissä.

Proteiini täydentää kasvipohjaisten tuotteiden ravintoprofiilia, jolloin tuotteet voivat korvata eläinperäisiä ruokia ilman, että niiden ravinteikkuudesta tingitään.

Solar Foods on kehittänyt jo yli 20 erilaista elintarviketta, joissa käytetään eri määriä Soleinia. Proteiinin ominaisuuksia ja sen hyödyntämistä eri ruoissa on testattu liki kaksi vuotta yhtiön pilottitehtaassa.

Suomalaisyhtiön proteiinin tuotanto ei edellytä viljelykelpoista maata, yhteyttäviä kasveja eikä eläimiä. Sitä voidaan siten valmistaa esimerkiksi aavikoilla, arktisilla alueilla ja jopa avaruudessa.

(Kuva Solar Foods) Solar Foodsin toimitusjohtaja Pasi Vainikka katsoo kauas. ”Elintarviketuotanto on nyt risteyskohdassa samalla tavalla kuin tieto- ja viestintäteknologiat olivat 1980-luvulla. Mullistava muutos on tapahtumassa ruokapöydissämme. Ruoan tulevaisuutta kirjoitetaan parhaillaan”, hän sanoo.

Aiheesta aiemmin:

Hiilidioksidi hyötykäyttöön

Solar Foodsin kartta visioi ruuantuotannon mullistusta

Solar Foods palkittiin taas – arvokas tunnustus Tanskasta

Ilmakehän pahiksesta ruuanlähde – Solar Foods palkittiin


 

Tartu Kemia-lehden tilaustarjouksiin:

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 69 euroa. Hintaan kuuluu sähköinen näköislehti, jota on helppo lukea ja jakaa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 49 euroa
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 19 euroa

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia