Bioreaktoreissa muhivan ravinteikkaan proteiinin valmistuksen hiilijalanjälki on sata kertaa pienempi kuin punaisen lihan. Reaktorin äärellä toimitusjohtaja Pasi Vainikka ja teknologiajohtaja Juha-Pekka Pitkänen. Kuva: Solar Foods.

Solar Foodsin tehdas käyntiin – ilmasta valmistettavaa proteiinia voi tulevaisuudessa löytyä monen lautaselta

Teknologiayritys Solar Foods on aloittanut Solein-proteiininsa koetuotannon uudessa Vantaan-tehtaassaan. Tarkoituksena on todistaa, että tuotanto on skaalattavissa teolliseen mittaan. 

Toimitusjohtaja Pasi Vainikka pitää tuotantolaitoksen valmistumista ja käynnistymistä merkittävänä asiana niin Suomelle kuin koko maailmalle.

”Solumaatalouden innovaatiot on saatava laboratorioista ihmisten ruokapöytiin tilanteessa, jossa väestö lisääntyy ja ravinnon tarve kasvaa mutta samaan aikaan luontokatoa on hillittävä sekä hiilinieluja ennallistettava”, Vainikka sanoo.

Solein on luonnossa esiintyvä yksisoluinen mikrobi, jota kasvatetaan bioreaktoreissa ilmasta kaapatuilla raaka-aineilla eli hiilidioksidilla, vedyllä ja hapella sekä pienellä määrällä ravinteita.

Tuotanto pyörii uusiutuvalla sähköenergialla eli auringon tai tuulen voimalla.

Lopputuotteena syntyvää miedonmakuista proteiinijauhetta voi käyttää esimerkiksi maidon, munan ja lihan korvikkeena monenlaisissa elintarvikkeissa.

Täyteen vauhtiin kevään kuluessa

Soleiiniproteiinin tuotanto alkoi Espoossa sijaitsevassa pilottilaitoksessa vuonna 2018.

Vantaan Factory 01 -nimisen uuden tehtaan täysi kapasiteetti on pilottilaitokseen verrattuna satakertainen eli noin 160 tonnia vuodessa.

Täyteen tuotantokapasiteettiin on määrä päästä viimeistään alkukesästä.

Auringonkeltaista proteiinijauhetta voidaan käyttää ruokiin sellaisenaan tai hyödyntää sitä esimerkiksi ravinnejuomien, jugurttien, levitteiden, juustojen, pastan tai leivonnaisten ainesosana. Kuva: Solar Foods.

 

”Tehtaan tuotantomäärillä pystymme tukemaan omaa ja asiakkaidemme tuotekehitystä sekä tuottamaan Soleinia koemyyntiin ensimmäisille asiakkaille”, Vainikka kertoo.

Soleinilla on jo uuselintarvikelupa Singaporessa, jossa vetyfermentaatiota hyödyntäviä elintarvikkeita on ehtinyt kuluttajamyyntiin asti.

Ilmasta kaapattu soleiiniproteiini löysi tiensä Fazerin suklaaseen – myynti käyntiin Singaporessa

Ilmasta syntyvä suomalaisproteiini maistuu nyt singaporelaisessa suklaajäätelössä

Ruokaa ilmasta – Solar Foods sai ensimmäisen elintarvikelupansa

 

Lupa myyntiin avautumassa myös muualla maailmassa

Solar Foods hakee parhaillaan uuselintarvikelupia myös muualta maailmasta.

Vainikka arvioi, että USA:sta lupa heltiää vuoden 2024 loppupuoliskolla.

EU:sta, Isosta-Britanniasta ja Japanista sitä odotetaan vuoden 2025 aikana.

”Yhdysvalloissa ja EU:ssa myönnetyt elintarvikeluvat saattavat helpottaa esimerkiksi Japanin-markkinan avaamista”, toimitusjohtaja sanoo.

Suomalaisyhtiö on myös solminut johtavan kansainvälisen ruoka- ja bioteknologiakonsernin Ajinomoto Groupin kanssa sopimuksen, jonka päämääränä ovat uudet Solein-pohjaiset tuotteet.

Vihreän yrityksen kovat kasvutavoitteet

Solar Foods sai huhtikuussa 2024 ensimmäisenä suomalaisena yksityisenä yhtiönä Nasdaq Green Equity Designation – Private Company -merkinnän.

Merkintä myönnetään yrityksille, joiden liikevaihdosta yli 50 prosenttia tulee vihreänä pidetystä toiminnasta.

Juuri käynnistynyttä Vantaan-tehdastaan vihreä yhtiö pitää ponnahduslautana kohti vielä jotakin huomattavasti suurempaa.

Seuraavaksi on luvassa teollinen tuotantolaitos, jonka kapasiteetti on nykyistä jälleen sata kertaa isompi. Pitkän aikavälin tavoitteena yrityksellä on miljardin euron liikevaihto.

Kasvunsa vauhdittamiseksi Solar Foods on juuri aloittanut suomalaisille sijoittajille suunnatun kahdeksan miljoonan euron osakeannin, jonka toimeenpanijana on Springvest Oyj.

Vastaava viimesyksyinen rahoituskierros ylimerkittiin etuajassa.

Päivi Ikonen

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia