Suomalaistutkimus paljasti Alzheimerin tautiin liittyvän aivotulehduksen mahdollisen syyn

Alzheimerin taudin tärkein perinnöllinen riskitekijä apoE4 ei kykene suojaamaan aivoja tulehdukselta. Helsingin yliopiston tutkijat keksivät ilmiölle syyn.

Apoliproteiini E:n geenimuotoa apoE4 kantaa yli puolet Alzheimer-potilaista. Geenimuoto muun muassa aikaistaa Alzheimerin taudin puhkeamista.

Tähän asti ei kuitenkaan ole tiedetty, kuinka apoE4 täsmälleen vaikuttaa taudin kehittymiseen.

Helsingin yliopiston tuoreessa tutkimuksessa selvisi apoE4-geenin yhteys kehon immuunipuolustuksen osaan, joka vaikuttaa myös Alzheimerin taudin taustalla. Kyseessä on niin kutsuttu komplementti, joka osallistuu vieraiden solujen tuhoamiseen ja laukaisee elimistössä herkästi tulehdusvasteen.

”Havaitsimme, että apoE4 sitoo huonosti erästä immuunijärjestelmän säätelytekijää, faktori H:ta. Faktori H -molekyyli on ratkaisevan tärkeä voimakkaan tulehduksen estämisessä”, kertoo tutkimuksen päätekijä Karita Haapasalo tiedotteessa.

Normaalisti apoE sitouttaa faktori H:ta aivojen beeta-amyloidikertymiin ja vähentää siten paikallista tulehdusta. ApoE4 ei sitä tee, joten seurauksena on haitallisten beeta-amyloidikasaumien synty ja tulehdus aivoissa.

Faktori H:n sitouttaminen voisi Haapasalon mukaan olla ratkaisu, jolla aivojen muutoksia estettäisiin. Tutkijat aikovat seuraavaksi etsiä sopivaa sitouttavaa molekyylia.

Tautimekanismin ymmärtäminen on avain parempiin hoitoihin

Alzheimerin tautiin liittyvät beeta-amyloidikertymät alkavat muodostua aivoissa kymmeniä vuosia ennen muistisairauden toteamista.

Koska muutokset aiheuttavaa mekanismia ei kunnolla tunneta, lääkekehityksessä on keskitytty jo tapahtuneiden muutosten pysäyttämiseen tai hidastamiseen. Nykyiset lääkkeet eivät siis estä taudin syntyä.

Alzheimer on hitaasti etenevä muistisairaus, johon sairastuu maailmassa vuosittain yli 10 miljoonaa ihmistä. Kun väestö ikääntyy, sairastuvien määrä kasvaa merkittävästi.

”Alzheimerin taudin kehittymiseen vaikuttavien molekyylitason mekanismien selvittäminen on tärkeää, jotta tulevaisuudessa voidaan kehittää tautiin parantavia lääkkeitä ja hoitokeinoja”, Haapasalo sanoo.

(Kuva Pixabay) Alzheimerin taudissa aivojen hermosolujen toiminta aivoissa heikkenee. Väestön ikääntymisen myötä tauti yleistyy koko ajan.

Lue myös:

Oulun yliopisto saa ”aivopesurin” – huippulaitteisto auttaa kehittämään uusia Alzheimer-hoitoja

Alzheimer-riskigeenien tutkijoille merkittävä kansainvälinen rahoitus

Tutkijat haastavat Alzheimerin taudin

Alzheimer-rokote etenee ensimmäisiin potilastutkimuksiin

Superanturi voi tunnistaa Alzheimerin taudin verinäytteestä

Ravintovalmiste hidastaa Alzheimerin etenemistä

Uusia yhteyksiä diabeteksen ja Alzheimerin taudin välillä


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia