Suomalaisyritys panee vauhtia kvanttiteknologiaan – siruja piipohjaisista puolijohteista

Kvanttitietokoneiden täyden potentiaalin hyödyntäminen edellyttää, että niiden teho saadaan skaalattua nykyisestä moninkertaiseksi. Suomalainen SemiQon vastaa haasteeseen kehittämällä teknologiaa, jolla kvanttisirut valmistetaan edullisesti ja nopeasti piipohjaisista puolijohteista.

Piipohjaisten puolijohteiden etuja ovat kestävyys ja ohjattavuus. Lisäksi niihin perustuvat kvanttisirut toimivat korkeammassa lämpötilassa kuin nykyiset kvanttitietokoneet.

Näiden ominaisuuksien ansiosta voi tulevaisuudessa olla mahdollista rakentaa virheettömästi toimivia miljoonien kubittien kvanttikoneita.

Tämä on myös helmikuussa 2023 startanneen VTT:n spinoff-yrityksen SemiQonin päämäärä.

Kvanttiteknologian globaalia kehitystä ovat hidastaneet erityisesti kubittimäärän kasvattamisen ongelmat sekä koneiden kalleus ja kestävyyshaasteet. Koneita on siksi maailmassa vasta alle sata, ja niiden hinta on noin 10 miljoonaa.

”SemiQonin teknologian avulla pystymme valmistamaan kvanttiprosessoreja tavalla, joka tukee tuotannon skaalaamista ja mahdollistaa matalammat kustannukset”, sanoo yhtiön toimitusjohtaja Himadri Majumdar.

”Valmistamiemme sirujen avulla kvanttitietokone voi toimia korkeammassa lämpötilassa ja vaatii siten vain murto-osan vaihtoehtoisten ratkaisujen vaatimasta energiasta.”

Piipohjaiset puolijohteet ovat ”elegantti ratkaisu”

Tulevaisuuden kvanttitietokoneet voivat esimerkiksi mallintaa lääkeaineita ja löytää keinoja ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen. Sitä varten ne kuitenkin tarvitsevat paljon lisämuskeleita.

”Meidän on kasvatettava kvanttitietokoneiden prosessointitehoa eksponentiaalisesti ennen kuin voimme ratkaista maailman suurimpia haasteita”, toteaa VTT:n mikroelektroniikka- ja kvanttiteknologiatutkimuksen johtaja Tauno Vähä-Heikkilä.

”SemiQonin piipohjaisiin puolijohteisiin perustuva kubittiteknologia on tähän elegantti ratkaisu.”

SemiQonia rahoittaa syväteknologiaan keskittyvä Voima Ventures.

”Suurin osa kvantti-investoinneista maailmalla on kohdistunut suprajohtaviin ja muihin kubittiteknologioihin. Piipohjainen puolijohdekubittiteknologia on kuitenkin edelleen alirahoitettu, vaikka sen skaalautuvuuteen ei liity samanlaisia haasteita kuin useammilla muilla teknologiolla”, sanoo Voima Venturesin osakas Jussi Sainiemi.

Teollisen mitan tuotantoprosessit jo valmiina

Piille on jo olemassa teollisen mittakaavan valmistusprosesseja ja -ympäristöjä, koska sitä käytetään tavallisten tietokoneiden ja muiden elektroniikan laitteiden mikrosirujen valmistuksessa.

Myös SemiQonilla on käytössään tällainen pilotointiympäristö Espoon Otaniemessä.

Lisäksi SemiQon on ollut mukana VTT LaunchPad -yrityshautomossa, jonka tavoitteena on kaupallistaa VTT:n tutkimusta ja teknologiaa.

(Kuva SemiQon) SemiQonin asiantuntijatiimin muodostavat Himadri Majudmar (vas.), Janne Lehtinen, Mika Prunnila ja Markku Kainlauri.

Lue myös:

Tieteen uusi aikakausi – Suomen kvanttitietokone avataan tutkimukselle

Suomen ensimmäinen kvanttitietokone on valmis käyttöön

Kvanttien voimin kohti uljasta uutta maailmaa

Kvanttitietokoneen rakentaminen etenee aikataulussa

Vuoden nuori tutkija rakentaa kvanttitietokonetta

Suomeen suunnitteilla ensimmäinen kvanttitietokone


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia