Suomen ensimmäinen kahden paikkakunnan välinen vetyputki yhä lähempänä toteutusta

Kaakkois-Suomen vedyn siirtoverkkohanke etenee perussuunnitteluvaiheeseen. Joutsenon ja Imatran välille kaavailtava siirtoyhteys on maan ensimmäinen yksittäisen teollisuusalueen ulkopuolelle ulottuva vetyputki.

Gasgrid Finland Oy:n vedyn siirtoinfrastruktuurin demonstraatiohankkeen tarkoituksena on rakentaa putki, jossa Kemiran Joutsenon tehtaassa syntyvä vety kulkee Imatralle Ovakon terästehtaaseen.

Demonstraatiohanke mahdollistaa Suomen ensimmäisen kokonaisen vedyn arvoketjun toteuttamisen sähköstä kemianteollisuuden sivutuotevedyn kautta terästeollisuuden vihreiksi lopputuotteiksi.

Hanke siirtyy toukokuussa perussuunnitteluvaiheeseen, jonka toteuttaa konsulttiyhtiö iLF Consulting Engineers.

Vuoden 2023 loppuun jatkuvassa perussuunnitteluvaiheessa tarkentuvat muun muassa putken tekninen toteutus ja sen linjaus. Kokonaispituudeltaan arviolta 23 kilometrin mittaisesta putkesta suurin osa mukailee nykyistä maakaasuputken linjausta.

Uudessa maastolinjauksessa otetaan huomioon alueen luontoarvot ja virkistystoiminta. Lisäksi perussuunnittelussa keskitytään turvallisuuteen ja ympäristöön kattavien riskikartoitusten kautta.

Putkilinjausta pohditaan myös alueen toimijoiden kanssa.

”Hankkeesta tullaan keskustelemaan maanomistajien ja muiden tulevan putken lähialueiden toimijoiden kanssa infotilaisuuksissa kesän ja syksyn aikana”, kertoo vetykehityksestä vastaava johtaja Sara Kärki Gasgrid Finland Oy:stä.

Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt hankkeen suunnitteluun ja rakentamiseen 9,5 miljoonan euron energiainvestointituen.

(Kuva Gasgrid) Gasgrid Finlandin nykyisen siirtoverkon putkissa kulkee maa- ja biokaasua. Kuva on Kouvolan kompressoriasemalta.

Aiheesta aiemmin:

Kemiran Joutsenon-tehtaalta Ovakon Imatran-tehtaalle – Suomen ensimmäinen vetyputki etenee

Lue myös:

Kokkolan alueelle suunnitteilla uusi vedyntuotantolaitos ja vetyverkko

Aurinko valaisee vetytaloutta

Kansallinen klusteri edistää vetytalouteen siirtymistä


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä. 

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia