VTT:n tutkimuspäällikkö Emilia Nordlund rakentaa aivan uudenlaista, kestävää ruokajärjestelmää. Kuvat: Suomen Akatemia.

Uusien proteiinilähteiden kehittäjälle Emilia Nordlundille vuoden akatemiapalkinto

VTT:n tutkimuspäällikkö Emilia Nordlund on saanut Suomen Akatemian vuoden 2024 akatemiapalkinnon.

Emilia Nordlund on ollut luomassa täysin uutta solumaatalouden tutkimuslinjaa VTT:ssä. Hän kehittää muun muassa uudenlaisia tuotantoprosesseja.

Nordlundin tärkeä tutkimuskohde ovat uudet vaihtoehtoiset proteiinilähteet, joita tuotetaan kasvipohjaisista raaka-aineista, teollisuuden sivuvirroista tai bioteknisesti.

Proteiinilähteiden toiminnallisuutta ja ravitsemuksellista laatua muokataan muun muassa entsyymiteknologian avulla.

Aivan uudenlaisia ainesosia elintarviketeollisuudelle

Nordlund on osoittanut, että biotekniikan avulla on mahdollista tuottaa aivan uudenlaisia ainesosia elintarviketeollisuuden käyttöön ja toteuttaa elintarvikkeisiin uusia rakenteita ja ominaisuuksia.

”Palkinto on erittäin arvokas tunnustus. Koen sen ja Akatemian rahoituksen erityisen tärkeäksi ruoka-alan tutkimukselle”, Nordlund sanoo.

Lue lisää: Maatalouden uusi vallankumous – ruoka tulee bioreaktorista

Akatemiapalkinto myös Olle Järvelle

Akatemiapalkinnon sai myös Helsingin yliopiston tutkija Olle Järv.

Järv edistää ajattelumallia, jossa tieto ihmisten liikkuvuudesta auttaa ymmärtämään paremmin dynaamista ja verkostoitunutta yhteiskuntaa ja sen rakenteellisia muutoksia.

Akatemiatutkija Olle Järv selvittää muun muassa sitä, kuinka massa-aineistot voivat auttaa ymmärtämään ihmisten rajat ylittävää liikkumista ja vuorovaikutusta.

 

Hän on esittänyt uusia näkökulmia useille alueille, kuten kaupunkien monimuotoisuuteen ja alueelliseen eriarvoisuuteen, monipaikkaisuuteen ja luontomatkailuun.

Vuosittaisen akatemiapalkinnon tavoitteena on antaa tunnustusta ja kannustusta urallaan itsenäistymässä oleville tutkijoille ja kiinnittää huomiota Akatemian tärkeinä pitämiin tavoitteisiin.

Tämän vuoden palkinnot luovutetaan Tiedefoorumin yhteydessä 20. toukokuuta.

Lue myös:

Suomalaisten lempijuoma valmistuu bioreaktorissa – VTT julkaisi laboratoriossa kasvatetun solukahvin reseptin

VTT loihtii lisää lihattomia makuelämyksiä

Suklaata bioreaktorista – Fazer ja VTT tutkivat kaakaon soluviljelyä

Paahdettua viljaaa, vadelmia ja mantelia – Fazerin uudet makeislevyt eivät sisällä lainkaan kaakaota


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
This field is hidden when viewing the form
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia