VTT loihtii lisää lihattomia makuelämyksiä

VTT on kehittänyt joukon menetelmiä, joita yhdistämällä ruokapöytään saadaan uusia lihaa jäljitteleviä tuotteita.

Ruokateollisuus pääsee hyödyntämään uusia raaka-aineita, kun yhdistetään solumaatalouden ratkaisut ja paikallisesti tuotetut viljelykasvit. Uusien valmistusprosessien avulla voidaan VTT:n mukaan luoda etenkin sekasyöjille suunnattuja makuelämyksiä, jotka vertautuvat aitoihin lihatuotteisiin.

”Menetelmiemme ansiosta ruuantuottajat voivat jäljitellä lihan tirisevää rasvaisuutta ja mehukasta rakennetta paremmin kuin koskaan aiemmin”, sanoo VTT:n tutkimuspäällikkö Emilia Nordlund.

Esimerkiksi härkäpapu ja erilaiset proteiinipitoiset kasvisivuvirrat voidaan jalostaa vakkapa hampurilaisiksi, pihveiksi ja makkaroiksi. Raaka-aineiden hyödyntäminen lihankaltaisissa valmisteissa on aiemmin ollut haastavaa.

Tulevaisuuden kestävä ruokajärjestelmä edellyttää, että suurin osa lihatuotteista korvataan kasvipohjaisilla proteiineilla. Keskeinen asia on Nordlundin mukaan se, että kuluttajat hyväksyvät tuotteet.

”Ei riitä, että jokin näyttää lihalta. Tarvitsemme ravitsevia ja terveellisiä ruokia, joita ei erota eläinperäisistä tuotteista ja joiden myötä ihmiset voivat kokea makunautinnon ilman syyllisyyttä.”

”Tämä on tärkeää alkuvaiheessa, kun olemme matkalla kohti kasvipitoisempaa ruokavaliota ja ruokakulttuurin muutosta.”

(Kuva VTT) Nykyiset sekasyöjät ovat tottuneet syömään lihaa. Kasvipohjaisten lihankorvikkeiden pitää siksi ainakin siirtymävaiheessa muistuttaa lihaa niin maultaan kuin ulkonäöltäänkin.

Uuden sukupolven elintarvikkeilla eroon ruokakriiseistä

Lihatuotteiden maailmanlaajuinen kysyntä jatkaa räjähdysmäistä kasvuaan. Myös lihaa korvaavia tuotteita valmistava teollisuus on kasvanut viime vuosina nopeasti. Edessä on silti vielä pitkä matka ennen kuin se saa todellisen jalansijan markkinoilta.

Nordlundin mukaan VTT voi auttaa ruokajärjestelmän toimijoita kehittämään ja tuomaan markkinoille maukkaita lihankaltaisia tuotteita, jotka ovat valmiita teollisen mitan tuotantoon.

”Kun tuemme yrityksiä heidän kehittäessään kestäviä tuotantoprosesseja ja tuotteita, jotka vetoavat kuluttajiin, teemme yhdessä työtä sellaisen tulevaisuuden eteen, jossa ei ole ruokakriisejä”, Nordlund sanoo.

(Pääkuva VTT) VTT yhdistää solumaatalouden menetelmiä kasvipohjaisten tuotteiden valmistamiseen, mikä tarjoaa uusia työkaluja eläinperäisen lihan rakennuspalikoiden, kuten proteiinien ja lipidien jäljittelyyn.

Lue myös:

Syötävä syntyy bioreaktorissa tulevaisuuden ruoka pitää nähdä toisin

Maatalouden uusi vallankumous ruoka tulee bioreaktorista

VTT:n kestävä kahvi syntyy kasvisoluista bioreaktorissa

Suklaata bioreaktorista – Fazer tutkii kaakaon soluviljelyä

EniferBio palkittiin kotimaisesta superproteiinista – korvaaja soijalle

Ruokaa ilmasta – Solar Foods sai ensimmäisen elintarvikelupansa


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken yhden yön kylpyläloman kahdelle.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia