Toimitusjohtaja Mikko Hänninen (neljäs oikealta) ja teknologiajohtaja Elmeri Lahtinen (kolmas oikealta) iloitsevat tuoreimmasta palkinnostaan yhdessä innovaatiokilpailun järjestäjien kanssa. Kaksikko on aiemmin pokannut muun muassa Kaute-säätiön myöntämän Vuoden nuori tutkijayrittäjä -palkinnon. Kuva: Weeefiner.

Vesiin liuenneet metallit talteen – suomalainen Weeefiner voitti globaalin kaivosyhtiön innovaatiokisan

Ykkössijan toi Suomeen jyväskyläläisen Weeefinerin kehittämä huipputeknologia, jolla kaivosvesistä saadaan otettua talteen niihin liuenneet metallit.

Monikansallisen kaivosyhtiön Erametin ja EU:n EIT-instituutin järjestämässä innovaatiokilpailussa etsittiin ratkaisuja kaivosteollisuuden vesienhallintaan.

Kesäkuussa 2023 käynnistettyyn kisaan tuli järjestäjien mukaan ehdotuksia yli 90 startupilta ja pk-yritykseltä eri puolilta maailmaa.

Kisa huipentui Pariisissa 13. maaliskuuta järjestettyyn loppukilpailuun, jossa neljä finalistiksi valittua esittelivät omat teknologiansa.

Kolme muuta finalistia keskittyivät vuotovahinkojen havaitsemiseen, reaaliaikaiseen seurantaan ja pohjavesien virtausmittaukseen.

Weeefiner sai voittoisasta liuenneiden metallien talteenottoteknologiastaan 50 000 euron palkinnon, jonka se käyttää ratkaisunsa testaamiseen ja toteutettavuuden validoimiseen Erametin kohteessa.

”Erinomainen mahdollisuus teknologian esittelyyn”

”Tämä innovaatiokilpailu on ollut erinomainen mahdollisuus esitellä teknologiaamme ja sen soveltuvuutta kaivos- ja metalliteollisuuden vesienkäsittelyyn”, kiittelee Weeefinerin toimitusjohtaja Mikko Hänninen.

Hännisen mukaan yhteistyö kaivosalan asiantuntijoiden kanssa kilpailun aikana on ollut upea kokemus.

”Odotamme innolla, että pääsemme jatkamaan työskentelyämme Erametin kanssa. On hienoa olla mukana kestävämmän tulevaisuuden rakentamisessa.”

Vähentää myös vedenkulutusta

Vesi on elintärkeä resurssi kaivos- ja metalliteollisuudessa, mutta sen saatavuus ja riittävyys on rajallinen.

Veden maailmanlaajuisen kysynnän ennustetaan kasvavan vuoteen 2050 mennessä peräti 55 prosenttia. Samaan aikaan ilmastonmuutos vain pahentaa vesipulaa.

Weeefinerin teknologian ansiosta on mahdollista paitsi puhdistaa teollisia vesiä ja erotella niistä arvo- ja haitta-aineita myös vähentää veden kulutusta kaivosalalla.

Tutkimustulokset vauhdikkaasti käytäntöön

Vuonna 2017 perustettu Weeefiner sai alkunsa Jyväskylän yliopiston kemian laitoksessa tehtävästä tutkimuksesta.

Weeefinerin rakentamalla Sieppari-nimisellä teknologialla saadaan jäte- ja prosessivesistä räätälöidysti talteen esimerkiksi metallit ja ravinteet.

Yritys teki ensimmäisen laitteistotoimituksensa kesällä 2022. Tähän mennessä Weeefiner on toteuttanut yli 60 talteenottohanketta eri teollisuudenaloja edustaville asiakkailleen.

Päivi Ikonen

Jutun kuvatekstiä on muokattu 21.3.2024.

Aiheesta aiemmin:

Teollisuuden vedet kerralla puhtaiksi – Weeefiner ja Sofi Filtration kehittävät mullistavaa menetelmää vientimarkkinoille

Weeefiner ja Sensmet rakentavat uutta teknologiaa kaivosvesien talteenottoon – ”älykäs tehoratkaisu”

Kultasieppari löytyi “ei tiedolla, ei taidolla, vaan tuurilla” – EU kirittää kriittisten raaka-aineiden kierrätystä

Weeefiner voitti innovaatiokisan – jätevesien typpi talteen 4d-suodattimella

3d-tulostettu suodatin nappaa hormonit pois jätevedestä

Suomalaisyritys sieppaa jätevesien metallit talteen uusin keinoin

Katalyyttituotannon arvoaineet talteen ja kiertoon – innovaatiokisa ratkesi


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla kylpylävuorokauden arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia