Ilmastorahasto on myöntänyt Wastewise Group Oy:lle 4,2 miljoonan euron pääomalainan, jonka turvin yhtiö lisää kierrätyslaitoksensa kapasiteettia.
Wastewise käyttää Ilmastorahaston lainan uusien linjastojen rakentamiseen yhtiön Nokialla sijaitsevaan kemialliseen muovinkierrätyslaitokseen.
Yhtiön laitosinvestointiohjelman kokonaissuuruus on noin 12 miljoonaa euroa. Wastewise on saanut myös oman pääoman ehtoista rahoitusta Taaleri Sijoitus Oy:ltä sekä joukolta kotimaisia yksityishenkilöitä ja perheomisteisia sijoitusyhtiöitä.
Lisäksi Nokian laitoksen laajennukseen on myönnetty 850 000 euron investointituki.
Yhtiön investointiohjelma lisää merkittävästi vaikeasti kierrätettävien muovien uusiokäyttöä.
Oma pyrolyysiteknologia
Wastewise Group on kehittänyt oman, pyrolyysiin perustuvan teknologian hankalasti kierrätettävän muovin ja kumin kemialliseen kierrätykseen.
Yhtiön Nokialla sijaitseva laitos on Suomen ensimmäinen tuotantovaiheeseen ehtinyt teollisen mitan muovinkierrätyslaitos, jossa hyödynnetään pyrolyysia.
Laitoksessa syntyy pyrolyysiöljyä, jonka Neste jatkojalostaa uusien muovipolymeerien raaka-aineeksi.
Likainen ja heikkolaatuinen sekamuovijäte on ennen kemiallisen kierrätyksen esiinmarssia mennyt pääasiassa poltettavaksi.
Sopii myös vaativiin sovelluksiin
Kemiallinen kierrättäminen mahdollistaa uusiomuovin käytön myös vaativissa kohteissa, kuten elintarvikemuoveissa ja lääketeollisuuden sovelluksissa.
”Kemiallisesti kierrätetty muoviraaka-aine vastaa ominaisuuksiltaan neitseellistä raaka-ainetta eikä heikkene kierrossa, kuten mekaanisesti kierrätetty muoviraaka-aine”, kuvailee Wastewise Groupin toimitusjohtaja Kaisa Suvilampi.
Hyvä osoitus teknologian mahdollisuuksista saatiin, kun aiemmin kierrätykseen soveltumatonta ristisilloitettua polyeteeniputkea (pex) tuotettiin ensimmäisen kerran raaka-aineesta, joka perustui kemiallisesti kierrätettyyn pex-jätteeseen.
Wastewisen kumppaneina hankkeessa toimivat Neste pyrolyysiöljyn jalostajana, Borealis uusiomuovin tuottajana ja Uponor pex-putkien valmistajana.
Suomalaisinnovaatio: Kemiallisesti kierrätetystä muovista syntyy laadukkaita pex-putkia
Kemiallisia kierrätyslaitoksia luvassa lisää
”Wastewise on muovin kemiallisen kierrätyksen kotimainen edelläkävijä ja olemme iloisia voidessamme vauhdittaa heidän laajennusinvestointiohjelmaansa”, sanoo Ilmastorahaston sijoitusjohtaja Toni Mikkonen.
Ilmastorahasto Oy on valtio-omisteinen yhtiö, joka keskittyy ilmastonmuutoksen hidastamiseen, teollisuuden vähähiilisyyden vauhdittamiseen ja digitalisaation edistämiseen.
Wastewise Group on yksityisessä omistuksessa oleva kiertotalousyritys, joka syntyi vuonna 2022, kun Suomen Kiertoketju Oy ja Wastewise Oy yhdistyivät.
Myös Wastewise Groupin nykyisen tytäryhtiön Wastewisen mekaaninen esikäsittelylaitos sijaitsee Nokialla.
Yhtiön tähtäimessä on Nokian kemiallisen kierrätyslaitoksen laajentamisen lisäksi uusien laitosten rakentaminen muualle Suomeen.
(Kuva Pexels) Maailmassa syntyvän muovijätteen määrä on kaksinkertaistunut 20 viime vuoden aikana. Vain kymmenesosa jätteestä kierrätetään asianmukaisesti.
Lue myös:
Ratkaiseeko kemiallinen kierrätys muovien megaongelman?
Konsulttiselvitys: Muovin kemiallinen kierrätys on kannattava bisnes
Muovin kemiallinen kierrätys on kestävä vaihtoehto
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.
Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.
Lue lisää ja tee tilaus täällä.
P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.