EniferBio keräsi 11 miljoonan kasvurahoituksen – suomalainen sieniproteiini tähtää globaaleille markkinoille

Biotekniikan startup EniferBio ottaa kasvuvauhtia rahoituskierroksesta, jolla yhtiöön sijoittivat hollantilainen Aqua-Sparks sekä suomalaiset Tesi, Valio, Voima Ventures ja Nordic Foodtech.

VTT:n tutkimustyöstä ponnistava, vuonna 2020 startannut EniferBio voi rahoituksen myötä ryhtyä kasvattamaan Pekilo-sieniproteiinijauheensa tuotantoa merkittävästi, tuhansiin tonneihin vuodessa.

Yhtiö aikoo myös hakea tuotteelleen uuselintarvikelupaa sekä EU:ssa että muilla markkina-alueilla.

”Olemme kiitollisia Valiolle ja muille sijoittajille heidän tuestaan vaihtoehtoproteiinin viemisestä markkinoille. Saamme heiltä suuren määrän tietoa, ymmärrystä ja kontakteja alalta”, sanoo EniferBion perustaja ja toimitusjohtaja Simo Ellilä.

Suomalaisyhtiöllä on jo myös kansainvälisiä yhteistyökumppaneita, kuten eläinrehutuottaja Nutrecon kalanrehuyksikkö Skretting sekä lemmikkiruokayritys Purina.

Maailman ensimmäinen lajissaan

Pekilo on maailman ensimmäinen myko- eli sieniproteiinivalmiste, joka kehitettiin Suomessa, alun perin 1970-luvulla, kun metsäteollisuus etsi hyötykäyttöä sulfiittiliemelle. Sienirihmasto oli eristetty maaperästä jo vuosikymmen aiemmin.

Sittemmin mykoproteiinirehua valmistettiin Mäntässä ja Jämsänkoskella 15 vuotta, kunnes tuotanto lopulta päättyi sulfiittipohjaisten sellutehtaiden lakkauttamiseen.

VTT ja EniferBio herättivät uudella vuosituhannella sieniproteiinin taas henkiin ja ryhtyivät hiomaan ja tehostamaan sen vanhaa tuotantoprosessia. Kumppaniksi kehitystyöhön tuli vuonna 2022 mukaan myös Valio.

Lopputuloksena syntynyttä tuotetta voidaan hyödyntää perinteisten eläinperäisten proteiinien, soijaproteiinin ja herneproteiinin tapaan niin rehujen ainesosana kuin ihmisen ruokapöydässä.

Sieniproteiinijauheesta voi valmistaa esimerkiksi lihattomia lihapullia. Kuva EniferBio

Pekilojauheesta proteiinia on 70 prosenttia. Parikymmentä prosenttia on hyvälaatuista kuitua ja loput rasvoja ja mineraaleja. Tuotteessa on myös runsaasti B-vitamiinia.

Valio kehittää uusia tuotteita, joissa sieniproteiinia hyödynnetään

YK ennustaa maailman väkiluvun kasvavan 9,7 miljardiin vuoteen 2050 mennessä. Proteiinin kulutuksen arvioidaan samalla tuplaantuvan.

Samaan aikaan kun ruoan tarve lisääntyy, sitä pitää kyetä tuottamaan paljon nykyistä pienemmillä päästöillä. Yhtälö edellyttää tuoreita näkökulmia, kestäviä menetelmiä ja modernia teknologiaa, ja niitä suomalaisyrityksellä on tarjota.

Pekiloproteiinia voidaan tehdä maa- ja metsätalouden sivuvirroista ja ruokatalouden, esimerkiksi maidonjalostuksen sivujakeista. Sieniproteiinin tehokas tuotantoprosessi kuluttaa hyvin vähän energiaa, vettä ja maapinta-alaa. Se ei myöskään rehevöitä vesistöjä.

”EniferBio on alansa huippuosaaja ja kehittänyt uudenlaisia tapoja hyödyntää elintarviketeollisuuden sivuvirtoja proteiininvalmistuksessa”, vahvistaa johtaja Tuomas Salusjärvi Valiosta, joka parhaillaan etsii kotimaiselle mykoproteiinille lisää käyttökohteita.

”Olemme innoissamme saadessamme olla yhä aktiivisemmin mukana kehittämässä uusia ruoantuotannon tapoja globaalisti kasvavaan tarpeeseen.”

Päivi Ikonen

(Kuva EniferBio) ”Voimme tarjota maailman kilpailukykyisimmän proteiinintuotantoprosessin ja tuotteen, jota on testattu teollisessa mittakaavassa yli 15 vuotta”, toimitusjohtaja Simo Ellilä kuvailee EniferBion vahvuuksia.

Aiheesta aiemmin:

EniferBio palkittiin – kotimaisesta superproteiinista korvaaja soijalle

Valio ja EniferBio kehittävät pekiloproteiinia – valmis tuote luvassa 2025

Ravintoa mykoproteiinista – suomalaisyritys ruokakilpailussa

Biojalostamojen sivuvirrat jalostuvat kalanrehuksi

Lue myös:

Suomi tähtää soluviljelyn edelläkävijäksi

Maatalouden uusi vallankumous – Ruoka tulee bioreaktorista


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia