Joka kolmas kuluttaja valmis siirtymään lihasta muihin proteiineihin

Yli 30 prosenttia kuluttajista on valmiita luopumaan lihan syönnistä kokonaan ja siirtymään vaihtoehtoisiin proteiineihin, kertoo tuore raportti.

Vaihtoehtoisilla proteiineilla tarkoitetaan kasviproteiinin lisäksi laboratoriossa kasvatettuja, mikro-organismeista tai eläinsoluista tuotettuja proteiineja.

Raporttia varten haastatellut ihmiset mainitsivat vaihtoehtoisen proteiinien käytön ensisijaiseksi motiiviksi terveellisemmän ruokavalion.

Noin yhdeksän kuluttajaa kymmenestä kertoi pitävänsä ainakin jostakin maistamastaan elintarvikkeesta, joka oli tehty vaihtoehtoisesta proteiinista.

Tärkeitä asioita ovat sekä tuotteen maku että hinta. Kuluttajat eivät millään markkina-alueella halua maksaa vaihtoehtoisista proteiineista enempää kuin lihasta, jos niiden maku on yhtä hyvä.

Jos vaihtoehtoinen proteiinituote on kalliimpi kuin vastaava lihatuote, maun pitää olla parempi, jotta se päätyy ostoskoriin.

Raportin tekivät konsulttiyritys Boston Consulting Group ja sijoitusyhtiö Blue Horizon. Tiedot kerättiin kyselytutkimuksella 3 700 kuluttajalta seitsemästä maasta, Ranskasta, Saksasta, Isosta-Britanniasta, Espanjasta, Yhdysvalloista, Kiinasta ja Arabiemiraateista.

Muutokseen motivoivat myönteiset ilmastovaikutukset

Neljäsosa maailman hiilidioksidipäästöistä on peräisin elintarvikkeiden arvoketjusta. Raportin mukaan näihin päästöihin liittyy suuri vähennysmahdollisuus.

Vaihtoehtoisten proteiinien osuuden arvioidaan yltävän 11 prosenttiin kaikesta proteiinien kulutuksesta vuonna 2035. Jos arvio toteutuu, päästöjä pienentävä vaikutus on yhtä suuri kuin lähes koko maailman lentoliikenteen muuttamisella hiilipäästöttömäksi.

Jos teknologia, sijoittajien kiinnostus ja poliittiset edellytykset vaihtoehtoisiin proteiineihin siirtymiseen kehittyvät arviota nopeammin, niiden osuus voi nousta jopa 22 prosenttiin.

Vaihtoehtoisiin proteiineihin sijoittamalla voidaan raportin mukaan saavuttaa suhteellisesti suurin hiilidioksidipäästöjen vähennys sijoitettua rahasummaa kohti.

Investoinnit vaihtoehtoisiin proteiineihin ovat vuosina 2019–2021 kasvaneet 124 prosenttia. Tärkeitä syitä ovat olleet eläinproteiinien nousseet hinnat ja maailman ruokakriisi.

(Kuva Adobe Stock) Siirtyminen lihasta vaihtoehtoisiin proteiineihin on tehokas keino vähentää ruoantuotannon ympäristökuormaa.

Aiheesta aiemmin:

Eläintuotteita korvaavien proteiinien markkina paisuu

Auringonkukkatuotannon sivuvirroista hyviä vaihtoehtoja lihalle

Kasviproteiinien keksijät saivat uuden ympäristöpalkinnon

Viljaproteiinin käyttö edistää terveyttä ja kestävää kehitystä

Kasviproteiinit: Suomi haastaa soijan kauralla ja härkäpavulla

Suomalaisen helppo korvata eläinproteiini kasviproteiinilla

Lisää kasviproteiineja – vauhtia Suomen omavaraisuudelle

Maatalouden uusi vallankumous – ruoka tulee bioreaktorista

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia