Kestävä keino sorateiden pölynsidontaan – toimiva vaihtoehto kasvaa teiden varsilla

Uusi sekä ympäristölle että autoille hellävarainen ratkaisu sorateiden pölynsidontaan löytyi läheltä: rakennuskonserni YIT:n toimeksiannosta järjestetyn innovaatiokilpailun voitti puupuru.

Purua ehdotti sopivasti prosessoituna käytettäväksi Montinutra Oy.

YIT Hackathon -kisassa etsittiin ekologisia materiaaleja, jotka sitoisivat tehokkaasti pölypartikkeleita toisiinsa sorateiden pintakäsittelyssä tai muodostaisivat kalvon tien pintaan. Ehtona oli, että materiaali ei saa olla ympäristölle haitallinen.

”Montinutran ratkaisu vastasi parhaiten YIT Hackathonin haasteeseen. Yhteistyön pilotointi ja jatkokehittäminen on mahdollista aloittaa välittömästi”, sanoo tekninen johtaja Timo Paavilainen YIT:stä.

Paavilaisen mukaan voittajaehdotus on erittäin ekologinen ja kiertotalouden näkökulmasta toimiva.

”Heidän ratkaisullaan sorateiden pölynsidonta pystytään toteuttamaan täysin ilman kemikaaleja.”

Kunniamaininnat kilpailussa saivat Bang & Bonsomer Group ja Metsäväylä Oy. YIT aikoo aloittaa yhteistyön myös niiden kanssa.

Loppusuoralle asti etenivät myös LignoSphere Company ja Ekopine Oy.

Eroon haitallisista suoloista

Sorateiden pölynsidontaan hyödynnetään nykyisin suoloja, mutta niiden käyttöä pyritään vähentämään haitallisten ympäristövaikutusten takia. Suolat voivat myös nopeuttaa ajoneuvojen korroosiota.

Ilmastonmuutos on tehnyt sorateistä entistä kuivempia, mikä on johtanut teiden pölyämisen pahenemiseen. Samalla teiden käsittelytarve on lisääntynyt entisestään.

Suolojen korvikkeeksi on ollut tarjolla yksittäisiä vaihtoehtoja, mutta niiden laaja käyttö ei ole vielä onnistunut. Pölynsidontaan on testattu esimerkiksi metsäteollisuuden prosesseissa syntyviä ligniinipohjaisia sivutuotteita, sokerijuurikkaan kuidusta erotettua mikrokuituselluloosaa sekä tärkkelyspohjaisia materiaaleja.

Hackathonin eli innovaatiokilpailun järjestivät Jyväskylän ammattikorkeakoulu Jamk ja Kasvu Open.

(Kuva Adobe Stock) Aina tiet eivät pöllyä yhtä pahasti kuin rallikilpailuissa. Ilmastonmuutoksen aiheuttama kuivuus tekee silti teistä entistä pölyävämpiä normaalitilanteessakin.

Aiheesta aiemmin:

Etsinnässä ekologiset materiaalit sorateiden pölynsidontaan – osallistu kilpailuun

Lue myös:

Katalyyttituotannon arvoaineet talteen ja kiertoon – innovaatiokisa ratkesi

Kilpailu etsii keinoja ottaa arvoaineet talteen katalyyttien valmistusprosessista

Innovaatiokisa hakee käyttökohteita kaivosteollisuuden sivuvirroille

Virolainen Biocarbon voitti Kemiran innovaatiokilpailun

Innovaatiokisa käyntiin – Kemira etsii uusia ratkaisuja, jotka auttavat teollisuutta siirtymään fossiilisista raaka-aineista biopohjaisiin

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia