Kiertotalouden huima harppaus – muovipakkausten kemiallinen kierrätys käyntiin Suomessa

Muovipakkausten kemiallisen kierrätyksen käynnistää teknologiayhtiö Wastewise, jolle jätemuovin toimittaa pakkaustuottajayhteisö Sumi.

Kemiallinen käsittely nostaa muovipakkausten kierrätysastetta merkittävästi, koska pyrolyysiteknologialla voidaan prosessoida myös mekaaniseen kierrätykseen kelpaamaton muovi.

Wastewise Group ja Sumi ovat solmineet pitkäaikaisesta yhteistyöstä sopimuksen, joka astui voimaan lokakuun alussa.

Sopimuksen mukaan Sumi toimittaa käytettyjen muovipakkausten lajittelussa syntyvän, mekaaniseen kierrätykseen soveltumattoman ylijäämän Wastewisen tuotantolaitokseen Nokialle.

Laitoksessa muovi esikäsitellään ja sen jälkeen nesteytetään. Lopputuloksena syntyvä pyrolyysiöljy käytetään uuden muovin tuotannossa.

Kemiallisesti kierrätetty muovi on ominaisuuksiltaan yhtä laadukasta kuin neitseellinen raaka-aine, joten se sopii myös vaativiin kohteisiin.

Täysin kotimainen prosessi

”Yhteistyö tarkoittaa suomalaisten pakkausmuovien kemiallista kierrätystä ensimmäistä kertaa teollisessa mittakaavassa ja täysin kotimaisessa prosessissa”, korostaa Sumi Oy:n toimitusjohtaja Mika Surakka.

Surakan mukaan Wastewisen ratkaisu soveltuu erityisen hyvin vaikeasti kierrätettävien muovien järkevään materiaalihyödyntämiseen.

”Meille tämä on iso ja merkittävä askel, joka myös luo Suomeen uutta työtä ja työpaikkoja.”

Wastewise on kehittänyt teknologiaansa pitkään ja hiljattain hionut sen sopimaan myös pakkausmuovijätteen käsittelyyn. Nokian laitoksessa on jo aiemmin prosessoitu sekamuovia.

”Panostus omaan pyrolyysiteknologiaamme on ollut onnistunutta, ja nyt olemme tilanteessa, jossa pystymme toimimaan edelläkävijänä kemiallisen muovinkierrätyksen nopeassa kehityksessä”, sanoo Wastewisen toimitusjohtaja Kaisa Suvilampi.

Yhtiön pyrolyysiteknologialle on myönnetty kansainvälinen ISCC Plus -kestävyyssertifikaatti. Se tarkoittaa, että kemiallisesti kierrätetyt raaka-aineosuudet voidaan todentaa läpi koko muovintuotannon arvoketjun.

Neste huolehtii jatkojalostuksesta

Wastewisen kumppaneihin kuuluu Sumin lisäksi muun muassa Neste, joka vastaa pyrolyysiöljyn jatkojalostuksesta muoviteollisuuden raaka-aineeksi.

Neste on käsitellyt pyrolyysiöljyä Porvoon jalostamossaan vuodesta 2020. Yhtiö teki kesällä investointipäätöksen yksiköstä, joka mahdollistaa pyrolyysiöljyn prosessointikapasiteetin nostamisen 150 000 tonniin vuodessa.

Jätemuovin kemiallinen kierrätys ottaa harppauksen – Neste rakentaa sadan miljoonan laitoksen Porvooseen

Investointi on osa Pulse-projektia, jolla Neste pyrkii saamaan kaikenlaisen jätemuovin entistä paremmin hyötykäyttöön.

Wastewise, Neste, Borealis ja Uponor ovat jo toteuttaneet onnistuneen hankkeen, jossa kemiallisesti kierrätetystä raaka-aineesta valmistettiin korkealaatuista muoviputkea.

Suomalaisinnovaatio: Kemiallisesti kierrätetystä muovista syntyy laadukkaita pex-putkia

(Kuva Sumi) Muovipakkauksista yhä suurempi osa saadaan kiertoon, kun mekaanista kierrätystä tulee täydentämään kemiallinen kierrätys.

Aiheesta aiemmin:

Wastewise laajentaa sekamuovin kemiallista kierrätystä – Ilmastorahastolta neljän miljoonan laina

Lue myös:

Ilmastorahastolta pääomalaina Lamor Resiclolle – muovin kemiallinen kierrätys starttaa ensimmäiseksi Porvoossa

Ratkaiseeko kemiallinen kierrätys muovien megaongelman?

Konsulttiselvitys: Muovin kemiallinen kierrätys on kannattava bisnes

Muovin kemiallinen kierrätys on kestävä vaihtoehto


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä. 

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia