Kokkola pyrkii Suomen puhtaan energian ja vähähiilistämisen ykköskaupungiksi. Toimijoiden päämääränä on nopeuttaa sähköistämistä ja vauhdittaa vetytaloutta kaupunkiin rakentuvan vetyekosysteemin avulla.
Aiesopimuksen Kokkolan tavoitteesta on allekirjoittanut joukko vetytaloudessa toimivia ja päästövähennyksiin tähtääviä yrityksiä.
Vähähiilisen vedyn avulla esimerkiksi raskaasta maaliikenteestä, meriliikenteestä ja monista teollisuudenaloista voidaan tehdä hiilineutraaleja.
Päästötöntä vetyä tuottavan Hycamiten hallituksen puheenjohtaja Matti Malkamäki korostaa yhteistyötä teollisuuden, pienempien palveluntarjoajien ja julkisen sektorin välillä.
”Juuri tämä on tehnyt Kokkola Industrial Parkista kansainvälisesti merkittävän osaamiskeskuksen kemianteollisuudessa”, Malkamäki sanoo.
”Tämä yhteistyö luo nyt edellytykset sille, että Kokkolalla on kaikki tarvittavat mahdollisuudet olla edelläkävijä vetytaloudessa Suomessa.”
Mukana useita vedyntuottajia
Hycamite TCD Technologies Oy:n lisäksi sopimuksessa ovat mukana myös vety-yhtiöt Flexens Oy ja Plug Power Inc.
Hycamite pystyttää jo teollisen mitan demonstraatioyksikköään Kokkolaan. Flexens ja Plug Power puolestaan valmistelevat vetytehdasinvestointeja kaupunkiin.
Yhdysvaltalainen Plug on arvioinut suuren mitan vihreän ammoniakin ja nestemäisen vedyn projektin toteutettavuutta Kokkolassa toukokuusta 2023 alkaen.
Plug rakentaa maailmanlaajuisesti kokonaisratkaisuja vedyn tuotannosta, varastoinnista, kuljetuksesta, toimituksesta ja käytöstä nesteyttimien, elektrolyysilaitteiden ja polttokennojen kehitystyöhön ja myyntiin.
”Kokkolan projekti on täydellinen esimerkki siitä olennaisesta tiimityöstä, joka vaaditaan vähähiilisten ratkaisujen skaalaamiseksi”, sanoo Benjamin Haycraft EVP Plug -yhtiöstä.
Hiilidioksidi talteen, lämmöntuotanto sähköiseksi
Kokkolan Energia Oy toteuttaa vähähiilistä kaupunkia sähköistämällä lämmöntuotantoa, lisäämällä biopolttoaineiden käyttöä laitoksissaan ja tuomalla alueelle lng-verkoston korvaamaan isopäästöisiä polttoaineita.
“Olemme myös mukana hiilidioksidin talteenotto- ja vetyprojekteissa, jotka mahdollistavat esimerkiksi kaukolämmön kehittämisen”, kertoo toimitusjohtaja Tommi Korpi.
”Lisäksi tuemme aktiivisesti kumppaneidemme hukkalämpölaitosten hyödyntämistä.”
Sopimuksen allekirjoittajia ovat myös Kokkolan Satama Oy ja satamaoperaattori Oy M. Rauanheimo Ab. Yritykset ovat alkaneet selvittää, kuinka niiden koneiden ja laitteiden hiilidioksidipäästöjä voitaisiin vähentää vedyn ja sähkön avulla.
Koulutusta ja tutkimusta edustavia osallistujia ovat ammattikorkeakoulu Centria ja Oulun yliopisto.
Päivi Ikonen
(Kuva Adobe Stock) Vetytaloutta viedään nyt Kokkolassa eteenpäin monen merkittävän toimijan voimin.
Aiheesta aiemmin:
Amerikkalainen miljardi-investointi – Suomeen kolme suurta vihreän vedyn tuotantolaitosta
Kokkolan alueelle suunnitteilla uusi vedyntuotantolaitos ja vetyverkko
Vetykehitysyhtiö Flexensin suurimmaksi omistajaksi ranskalainen Lhyfe
Hycamite keräsi jättirahoituksen – kohti päästöttömän vedyn kaupallista tuotantoa
Vety-yhtiö Hycamiten demolaitokselle suurlaina Ilmastorahastolta
Vedyntuottaja Hycamite kehittää katalyytteja yhdessä ruotsalaisyrityksen kanssa
Vedyntuottaja Hycamite sai uusia kansainvälisiä sijoittajia
Hycamitelle aiesopimus vihreän vedyn myynnistä – ostajana kobolttiyhtiö Jervois
Hycamite käynnisti vedyntuotannon testilaitoksen
Kokkolaan vedyntuotannon pilottilaitos
Lue myös:
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.
Lue lisää ja tee tilaus täällä.
P.S. Jos et saa uutiskirjettämme tilaustasi seuraavana torstaina, käy tarkistamassa, onko viesti joutunut roskaposteihin tai johonkin muuhun meiliboksisi alalaatikkoon. Voit sieltä ohjata uutiskirjeet tulemaan jatkossa perille asti.