Muna ilman kanaa – Onego Biolle miljoonarahoitus Business Finlandilta

Bioteknologiayhtiö Onego Bio saa Business Finlandilta 4,5 miljoonan euron lisärahoituksen vauhdittamaan biovalkuaisen tutkimus- ja kehitystyötään.

Business Finlandin perusteluna rahoitukselle on Onego Bion ratkaisu, joka vastaa hyvin ruoantuotannon suuriin globaaleihin haasteisiin ja kehityskulkuihin.

Helmikuussa 2022 startannut Onego Bio on VTT:n tutkimusta jatkava spinoff. Yritys kaupallistaa menetelmää, jolla munanvalkuaisen tärkeintä proteiinia ovalbumiinia tuotetaan solumaatalouden ja bioteknologian keinoin ilman tuotantoeläimiä.

Kansainvälisille markkinoille tähtäävä Onego Bio on aiemmin kerännyt 10 miljoonan euron siemenrahoituksen Agronomics- ja Maki.vc-sijoitusyhtiöiltä.

Business Finlandin uusi rahoitus mahdollistaa kehitysprojektin lisäresurssit ja toteutuksen nopeuttamisen. Samalla myös liiketoimintaodotukset saavat uutta potkua.

Biovalkuainen vastaa kanan munimaa

“Yhtiömme perustamisesta lähtien tiimimme on työskennellyt lujasti käynnistääkseen merkittäviä kehitysprojekteja”, kertoo Onego Bion toimitusjohtaja ja perustaja Maija Itkonen tiedotteessa.

”Saamamme lisärahoituksen avulla voimme keskittyä entistä rohkeammin monimutkaisiin ja kunnianhimoisiin T&K-alueisiin vaikuttavien tuloksien aikaansaamiseksi.”

Munanvalkuaisella on ainutlaatuisia ominaisuuksia, joiden vuoksi sitä on usein vaikea korvata muilla ainesosilla. Bioteknisesti tuotettu valkuainen tarjoaa samat ravitsemukselliset ja toiminnalliset ominaisuudet ilman ympäristöön, eläinten hyvinvointiin tai elintarviketurvallisuuteen liittyviä huolenaiheita.

Solumaatalouden keinoin tuotettua biovalkuaista voidaan käyttää samalla tavoin ja samoihin tuotteisiin kuin perinteistä kananmunan valkuaista. Kuva Onego Bio

Onego Bio aikoo markkinoida biovalkuaista ruoka-, leipomo- ja makeisteollisuuden yrityksille, joissa nykyään kuluu kananmunanvalkuaista huomattavia määriä.

Yhtiön tavoitteena on myöhemmin edetä kuluttajamarkkinoille myös omilla tuotemerkeillä. Kaupallisen toimintansa suomalaisyritys aikoo käynnistää ensimmäiseksi Yhdysvalloissa.

(Pääkuva Onego Bio) Onego Bion tuote on bioteknologian keinoin valmistuvaa valkuaisjauhetta. Kun se liuotetaan nesteeseen, sitä voidaan hyödyntää perinteisen munanvalkuaisen tavoin.

Aiheesta aiemmin:

Biovalkuainen syntyy ilman kanaa – suomalaisyritys matkalla maailmalle

Ekologista munanvalkuaisen proteiinia rihmasienen avulla

VTT:n voittoisa keksintö – Munan proteiinia ilman kanaa

Maatalouden uusi vallankumous – Ruoka tulee bioreaktorista

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia