Myös mekaanisesti kierrätetty muovi käy elintar­vi­ke­käyttöön – teollinen tuotantokin voi onnistua tulevaisuudessa

Myös mekaanisesti kierrätetty muovi sopii elintarvikkeiden pakkaamiseen. Elintarvikekelpoisen kierrätysmuovin teollinen tuotanto vaatii vielä muun muassa lajitteluteknologian kehittymistä.

Tämä käy ilmi tutkimuksesta, jossa Fortum ja muovituotevalmistaja Orthex kumppaneineen selvittävät kierrätysmuovin käytettävyyttä.

Yleinen ajatus on ollut, että elintarvikekäyttöön soveltuu vain neitseellinen tai kemiallisesti kierrätetty muovi.

Tuoreiden testien ja tuotekehityksen tulokset osoittavat, että mekaanisesti kierrätetty muovi on ainakin periaatteessa elintarvikekelpoista.

Haasteen muodostaa tuoteturvallisuuden edellyttämä suljettu kierto. Elintarvikekontaktiin soveltuva kierrätysmuovi pitää valmistaa muovipakkauksista, joihin on alun perinkin pakattu elintarvikkeita.

Käytettyjen muovipakkausten kuluttajakeräys toimii jo, mutta ruokapakkaukset pitäisi siis poimia erikseen uuden elintarvikemuovin raaka-aineeksi.

Sulki-tutkimusprojekti on osa Spirit-ohjelmaa (Sustainable Plastics Industry Transformation), jonka avulla muoviteollisuus tavoittelee entistä kestävämpää tulevaisuutta.

Kierrätysmateriaali läpäisi kaikki laboratoriokokeet

Fortum valmistaa Riihimäen muovijalostamossaan Circo-nimisiä kierrätysmuovirakeita. Niistä tehdyn materiaalin hiilijalanjälki on yli 70 prosenttia pienempi kuin neitseellisen polypropeenin.

Orthex on hyödyntänyt Fortumin kierrätysmuovia omissa tuotteissaan jo pitkään.

Sulki-projektissa löydettiin erilliskerätystä kierrätysmateriaalista jakeita, jotka läpäisivät kaikki samat laboratoriokokeet, joilla Orthex normaalisti varmistaa tuotteidensa soveltuvuuden elintarvikekäyttöön.

”Toteutettu pilottitutkimus osoittaa erinomaisesti, että myös mekaanisesti kierrätetty materiaali on käytössä turvallista ja mahdollista hyödyntää jopa elintarvikkeiden pakkaamisessa”, sanoo Fortum Recycling & Wasten muoviliiketoiminnan ja teknologian kehityspäällikkö Mikko Koivuniemi.

Koivuniemen mukaan tarvitaan kuitenkin vielä paljon tutkimusta ja etenkin pakkausten materiaalien harmonisointia ennen kuin mekaanisesti kierrätetyn muovin teollinen käyttö onnistuu.

Lajittelua ja jäljitettävyyttä kehitetään

Lisää tutkimusta on luvassa jo pian.

Vuoden 2024 loppuun jatkuva Sulki-hanke paneutuu seuraavaksi lajitteluteknologian kehittämiseen, jäljitettävyyden parantamiseen ja lainsäädännön rajoitusten tarkempaan selvittämiseen.

Orthexissa iloitaan jo saavutetuista edistysaskelista.

”Nämä tutkimustulokset ovat rohkaisevia ja antavat uskoa siihen, että yhä useammat tuotteemme voidaan tulevaisuudessa valmistaa kierrätysmuovista, mukaan lukien elintarvikekäyttöön tarkoitetut tuotteet”, sanoo Orthexin toimitusjohtaja Alexander Rosenlew.

Orthex pienentää tuotteidensa hiilijalanjälkeä jatkuvasti. Yhtiön tavoitteena on hiilineutraali tuotanto vuoteen 2030 mennessä.

Päivi Ikonen

(Kuva Orthex) Orthex valmistaa Lohjan-tehtaassaan muun muassa ruoansäilytysrasioita. Niissä ei vielä käytetä mekaanisesti kierrätettyä muovia, mutta vähintään viidesosa materiaalista on uusiutuvaa.

Lue myös:

Sadan vuoden hiilivarastoja ja tulevaisuuden raaka-aineita – muoviteollisuuden Spirit-ohjelma hyvässä vauhdissa

Suomalaisen Spirit-ohjelman missiona uusiutuva muovi

Muoviyritys Orthexille ainutkertainen palkinto

Vanhat leikkokukkaämpärit uusiksi ruukuiksi

Käytetyt kalaverkot muuntuvat ämpäreiksi


Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

 

P.S. Jos et saa uutiskirjettämme tilaustasi seuraavana torstaina, käy tarkistamassa, onko viesti joutunut roskaposteihin tai johonkin muuhun meiliboksisi alalaatikkoon. Voit sieltä ohjata uutiskirjeet tulemaan jatkossa perille asti.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia