Origin by Ocean aloitti pilotoinnin Oulussa – ensimmäinen levätuotetehdas valmis vuonna 2026

Espoolainen startup Origin by Ocean on aloittanut levästä biopohjaisia tuotteita jalostavan laitoksen pilotoinnin. Ensimmäisen tehtaan on määrä valmistua Suomeen vuonna 2026 ja toisen Dominikaaniseen tasavaltaan vuonna 2029.

Juha Granath

”Näiden tehtaiden valmistumisaikataulujen välissä on tarkoitus mennä vielä laajemmin markkinoille”, kertoo Origin by Oceanin vuonna 2019 perustanut toimitusjohtaja Mari Granström.

Startup-yritys pilotoi tehdastaan Suomessa harvinaisella tavalla. Se solmi sopimuksen oululaisen kemianteollisuuden tutkimukseen ja kehittämiseen perehtyneen Chempolis Oy:n kanssa.

”Emme lähteneet itse rakentamaan kymmeniä miljoonia maksavaan infraa vaan pääsimme suoraan Chempoliksen tiloihin. Samalla ostamme myös heidän pilotoinnin osaamistaan. Näin pystymme etenemään nopeasti ja edullisesti.”

Origin by Ocean prosessoi levästä raaka-aineita muun muassa kosmetiikka-, pesuaine-, tekstiili- ja pakkausteollisuuden tarpeisiin. Tuleviin biojalostamoihin tulee tuotantolinja, joka pystyy jalostamaan sekä sini- että ruskolevää.

”Näin ratkaisemme kaksi ongelmaa: tuomme markkinoille kestävästi tuotettuja ainesosia öljypohjaisten tilalle ja samalla puhdistamme meriä haitallisista levistä ja ravinteista.”

Ylijäämä kiertoon

Origin by Oceanin jossakin päin Suomea vuonna 2026 käynnistyvän tehtaan on tarkoitus käyttää 50 000 tonnia levää vuodessa. Yhtiö nostaa levän Itämereltä, Portugalin ja Espanjan rannikoilta sekä Karibialta. Lisäksi se on luonut toimitusketjun Norjaan.

Raaka-aineesta ei tule pulaa, sillä merten rehevöityminen lisääntyy koko ajan. Karibialla sargassolevää kukkii 25 miljoonaa tonnia vuosittain. Myös Euroopassa levää on ennätysmäärä. Levät tuodaan Suomeen märkinä 20 tonnin konteissa.

Kun levä nostetaan merestä, sen mukana tulee myös fosforia ja typpeä. Ne jäävät jalostuksesta jäljelle jäävään biomassaan.

Biomassaa ei polteta eikä kaasuteta, koska ravinteiden sitoma hiili vapautuisi silloin takaisin ilmakehään. Sen sijaan massa menee kiertoon kasvualustaksi tai rehuksi.

”Hyvä biomassaylijäämä sisältää paljon hyviä ainesosia, kuten rasvahappoja ja proteiinia, joista karja voi nauttia.”

Pilotoinnissa palapeli kokoon

Sinilevän myrkkyjen hävittäminen biojalostamon tuotantoprosessissa vaatii tiukkaa laadunvalvontaa. Granströmin mukaan pilotointi osoittaa oikean hävittämistavan.

”Haluamme suljetun kierron ja parhaillaan laitamme palapeliä kokoon. Sitten näemme, miltä se tehdasmuodossa näyttää.”

Kun Origin by Oceanin ensimmäinen tehdas aikanaan käy täydellä teholla, se poistaa Itämerestä 900 tonnia puhdasta typpeä ja 90 tonnia puhdasta fosforia. Määrä on kolmasosa siitä, mihin Suomi pyrkii Itämeren suojelua koskevassa Helcom-sopimuksessa.

Tulevien biojalostamojen hiilijalanjälkiä Mari Granström ei ryhdy arvioimaan. Hän kuitenkin muistuttaa, että teollisen toiminnan alkuvaiheessa on kaikki mahdollisuudet vaikuttaa niin arvo- kuin operatiivisten ketjujen valintoihin.

Yrityksen sisäisen hiilijalanjäljen tarkastelu alkoi jo vuosi sitten.

”Kiintoisaa on, että tuotteissamme on paljon biogeneettistä hiiltä. Jäännösmassa toimisi pelloille vietynä tietynlaisena hiilinieluna. Voisimme myydä jo nyt hiilikrediittejä, mutta emme ole siihen lähteneet.”

Vielä ”kuoleman laaksossa”

Origin by Oceanin aikomus on tulla lähivuosina maailman suurimmaksi merellisen raaka-aineen käyttäjäksi. Yrityksen kilpailuetu on, että se pystyy käyttämään tuotannossaan rakkohaurun ja sargassolevän lisäksi kaikkia muitakin ruskolevälajeja.

Yhtiö jatkaa myös rakkohaurun viljelyn kehittämistä. Menetelmät ovat edenneet Otaniemen laboratorion leväkasvattamosta Turun ja Ahvenanmaan saaristoon. Pääliiketoimintaa yritys ei siitä silti halua.

”Annamme viljelyn bisnekseksi kalastajille ja muille elinkeinonsa merestä ottaville. Me olemme sitten heidän asiakkaitaan.”

Vaikka startup-yritysten rahoitusnäkymät ovat vallitsevan maailmantilanteen takia heikentyneet, sijoittajien usko levänjalostukseen on säilynyt.

”Tosiasia kuitenkin on, että meidän bisneksessä olemme kuoleman laaksossa aina niin pitkään, kunnes pilotointi on tehty.”

(Kuva Origin by Ocean) Orgaanisesta kemiasta väitellyt Mari Granström on huolissaan meriluonnon tilasta. ”Sijoittajat ovat ymmärtäneet, että meidän toimintamme vastaa moniin globaaleihin ongelmiin.”

Aiheesta aiemmin:

Haitalliset merilevät hyötytuotteiksi – suomalainen Origin by Ocean keräsi miljoonien kasvurahoituksen

Merestä nousee menestystarina

Itämeren levästä bioraaka-aine puhdistustuotteisiin


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia