Puolustusliitto Nato on myöntänyt palkinnon parhaasta tieteellisestä julkaisusta Jyväskylän yliopiston professorille Ari Väisäselle ja hänen ryhmälleen.
Palkittu tutkimusartikkeli osoittaa niin kutsuttujen 3d-sieppareiden olevan erittäin toimiva ratkaisu metallipitoisten vesien puhdistamisessa.
Professori Ari Väisäsen lisäksi artikkelin kirjoittajina toimivat väitöskirjatutkija Jutta Koskinen sekä teknologiajohtaja Elmeri Lahtinen Weeefiner oy:stä.
Weeefiner on menestynyt startup-yritys, joka kaupallistaa Jyväskylän yliopiston kemian laitoksessa kehitettyä menetelmää.
Ampumaratojen ja raketinheittimien jäämät pois
Tutkimustulokset syntyivät yhteistyössä puolustusvoimien logistiikkalaitoksen esikunnan ja Puolustuskiinteistöjen kanssa.
Jyväskyläläisten ja puolustusvoimien yhteisessä projektissa kehitettiin menetelmä ampumaratojen hulevesien ja raskaiden raketinheittimien pesuvesien metallijäämien poistamiseen.
Puolustusvoimat ja Weeefiner ovat pilotoineet 3d-siepparitekniikkaa suomalaisilla ampumaradoilla ja todenneet sen toimivan myös haastavissa kenttäoloissa.
”Tunnustus pitkäaikaisesta työstä”
”On ihailtavaa, että ympäristönsuojelusta on tullut kiinteä osa puolustushallintoa ja he haluavat kuulla asiantuntijoiden näkemyksiä, kuinka tutkimustiedon avulla ehkäistään ympäristön likaantumista”, Ari Väisänen sanoo tiedotteessa.
Väisänen kertoo kokevansa palkinnon tunnustuksena tutkimusryhmän pitkäaikaisesta työstä ympäristön hyväksi analytiikkaa ja sieppariteknologiota kehittämällä.
”Palkinto on meille erittäin hieno tunnustus ja mahdollistaa yhteistyön syventämisen.”
Kestävää talteenottoa ja kierrätystä
Ampumaradan valumavesistä analysoitiin tutkimuksessa haitalliset metallit, kuten kadmium, nikkeli, kupari, uraani ja lyijy.
Jyväskyläläismenetelmää ei hyödynnetä pelkästään metallien tehokkaassa poistossa erilaisista vesistä, vaan sen avulla voidaan myös kierrättää niitä teollisuuden uusiokäyttöön.
”Koska kehitetyt siepparit ovat myös uudelleenkäytettäviä, tekniikka mahdollistaa raskasmetallien talteenoton ja kierrätyksen kestävällä tavalla.”
Laboratoriosta laajempaan mittaan
Tarkoitukseen räätälöityjen metallisieppareiden valmistuksessa hyödynnettiin Jyväskylässä kehitettyä 3d-tulostusteknologiaa.
Metallien talteenottoon kykenevä huokoinen materiaali sisällytettiin helppokäyttöisiin kiinteisiin suodattimiin.
Väisänen uskoo vahvasti teknologian mahdollisuuksiin myös teollisessa mitassa.
”Nykyisin on olemassa jo sovelluksia, joita puolustusvoimat sekä teollisuus voivat hyödyntää arkipäivän toiminnassaan.”
Päivi Ikonen
Aiheesta aiemmin:
Kemian kiertotalous sai ensimmäisen professorinsa
Lue myös:
Weeefiner ja Sensmet rakentavat uutta teknologiaa kaivosvesien talteenottoon – ”älykäs tehoratkaisu”
Weeefiner voitti innovaatiokisan – jätevesien typpi talteen 4d-suodattimella
3d-tulostettu suodatin nappaa hormonit pois jätevedestä
Suomalaisyritys sieppaa jätevesien metallit talteen uusin keinoin
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!