Parkinsonin tautia hidastava hoito voi myös pysäyttää dementian etenemisen – toimi hyvin eläinkokeissa

Kun otsalohkodementiaa sairastaville hiirille annettiin prep-estohoitoa, ne pärjäsivät hoidon jälkeen tehdyssä muistitestissä yhtä hyvin kuin terveet hiiret. Suomalaisprofessorin mukaan prep-yhdisteistä voi syntyä lääke, joka torppaa muutkin muistisairaudet.

Prep eli prolyylioligopeptidaasi-entsyymi on aivoissa esiintyvä proteiini, joka kiihdyttää hermorappeumaa lisäämällä haitallisen plakin kasautumista ja solujen hapetusstressiä.

Solunulkoisen plakin muodostumista ja tau-proteiinin haitallista kertymistä tapahtuu erityisesti muistisairauksissa. On arveltu, että tau-proteiinin kertyminen on tärkeimpiä tekijöitä Alzheimerin taudille ja otsalohkodementialle tyypillisessä hermosolutuhossa.

Helsingin ja Itä-Suomen yliopistojen professorin Timo Myöhäsen ryhmä selvitti aiemmissa eläinkokeissaan, että prep-entsyymin toiminnan estäminen hidastaa Parkinsonin taudin etenemistä. Prep-estäjät sekä vähensivät proteiinikertymien muodostumista että hajottivat jo syntyneitä plakkeja.

Nyt sama ryhmä osoitti, että prep-estohoito tepsii myös otsalohkodementiasta kärsiviin hiiriin.

Dementikkohiirille annettiin kuukauden mittainen prep-estäjäkuuri. Kun ne sen jälkeen pantiin muistitestiin, ne menestyivät siinä yhtä hyvin kuin normaalit, terveet hiiret.

Dementtiset verrokkihiiret saivat prep-estohoidon sijaan muuta hoitoa. Kuukauden kuluttua tehty muistitesti paljasti, että ne olivat edelleen selvästi muistihäiriöisiä.

”Tulokset jopa yllättävän hyviä”

Timo Myöhäsen mukaan tutkimuksen tärkein löytö oli se, että pitkäkestoinen hoito prep-estäjällä vähensi tau-proteiinin kasautumista muistille ja oppimiselle tärkeillä aivoalueilla. Lisäksi hoito pienensi tau-proteiinin määrää selkäydinnesteessä.

Prep-estohoitoa saaneiden hiirten aivoissa oli myös vähemmän hapetusstressin aiheuttamia vaurioita kuin verrokkihiirillä. Prep-hoito suojaa siis myös tältä haitalta.

”Tulokset muistikokeissa olivat suorastaan yllättävän hyvät, koska vastaavalla tavalla toteutettuja hoitokokeita, joissa kokeellinen lääkehoito aloitetaan muistioireiden jo ilmaannuttua, on julkaistu hyvin vähän etenkin tällä hiirimallilla”, Myöhänen sanoo.

Tulosten perusteella on mahdollista jatkokehittää prep-proteiinia estävistä yhdisteistä lääke hermorappeumasairauksiin. Myöhänen ryhmineen etsii  parhaillaan yhteistyökumppaneita ja rahoittajia jatkotutkimuksia varten.

Myöhäsen johtamaan tutkimukseen osallistui myös muita ryhmiä Helsingin ja Itä-Suomen yliopistoista sekä tutkijoita yhdysvaltalaisesta Harvardin yliopistosta ja saksalaisesta Heidelbergin yliopistosta. Tutkimuksen julkaisi Science Translational Medicine.

(Kuva Adobe Stock) Parkinsonin tauti sekä Alzheimerin tauti ja muut muistisairaudet yleistyvät jatkuvasti. Tautien etenemisen pysäyttävä hoito olisi enemmän kuin tervetullut.

Lue myös:

Oulun yliopisto saa ”aivopesurin” – huippulaitteisto auttaa kehittämään uusia Alzheimer-hoitoja

Tutkijat haastavat Alzheimerin taudin

Alzheimer-rokote etenee ensimmäisiin potilastutkimuksiin

Uudet markkerit ennustavat dementian 20 vuotta etukäteen

Uusi merkkiaine osoittaa dementian verinäytteestä

Uusi suomalainen Parkinson-lääke ensimmäiseen ihmistutkimukseen

Lupaava ehdokas uudeksi Parkinson-lääkkeeksi

Ihonäyte kertoo Parkinsonin taudista


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia