Fazer kehitti sivuvirrastaan uuden raaka-aineen – kasvipohjainen kauraproteiini sopii moneen käyttöön

Uusi kauraproteiini valmistetaan okarasta, joka on kaurajuoman tuotannossa syntyvä sivuvirta.

Okaraa on aiemmin hyödynnetty muun muassa eläinten rehuna ja biokaasun raaka-aineena.

Proteiini-innovaation taustalla oli Fazerin halu saada erittäin ravinteikas aine vielä hyödyllisempään käyttöön, sillä okara sisältää runsaasti myös kuitua, pehmeää rasvaa, vitamiineja, kivennäisaineita ja beetaglukaania.

SGen-niminen (Sustainable Generation Protein), täysin kasvipohjainen kauraproteiini on tarkoitettu sekä suomalaiselle että kansainväliselle elintarviketeollisuudelle.

”Kuluttajat toivovat yhä enemmän kasvipohjaisia tuotteita, joiden maku, rakenne ja ravintoarvot ovat ensiluokkaisia.  Näemme tuotteelle suuria mahdollisuuksia sen hyödyntämisessä kuluttajatuotteissa”, sanoo Fazer Myllyn kaupallinen johtaja Taija Felt.

Proteiinilisä sopii moneen lähtöön

Miedonmakuinen kauraproteiini soveltuu hyvin käytettäväksi proteiinilisänä missä tahansa ruoanlaitossa.

Se sopii myös esimerkiksi energiapatukoihin, muroihin, kasvipohjaisiin gurtteihin, palautusjuomiin, proteiinijauheisiin ja ateriankorvikkeisiin sekä raaka-aineeksi lihaa korvaaviin tuotteisiin.

Fazerin ravitsemusasiantuntijan Marika Laaksosen mukaan uutuus on hyvin sulava kasviproteiini, joka yhdessä palkokasvien kanssa muodostaa täysipainoisen proteiinikoostumuksen.

”Kauraproteiini sisältää myös rautaa, joka on kriittinen raaka-aine kasvipohjaisessa ruokavaliossa”, Laaksonen huomauttaa.

Kohti uusia ruokaratkaisuja ja pienempää hävikkiä

SGen-kauraproteiini pohjautuu Fazerin laajaan, pitkäjänteiseen tutkimustyöhön.

Yhtiö aloitti tänä vuonna uuden tutkimus- ja kehitysohjelman, joka etsii lisää keinoja sivuvirtojen ja ylijäämän hyödyntämiseen ja ruokahävikin vähentämiseen.

Lisäksi Fazer on mukana yhteishankkeissa, joissa tutkitaan kauraa kasvipohjaisen proteiinin lähteenä. Yksi sellainen on  VTT:n Rethink-projekti, joka kehittää uusia tapoja valmistaa kasviproteiineja pääasiassa kaurasta ja herneestä.

Kansainvälisessä Giant Leaps -hankkeessa puolestaan selvitetään kauran ja muiden kasvipohjaisten sekä mikrobiproteiinien kaltaisten vaihtoehtoisten proteiinilähteiden terveys- ja ympäristövaikutuksia ja soveltuvuutta erilaisiin tuotteisiin.

Päivi Ikonen

(Kuva Fazer) Uudesta kauraproteiinista syntyy esimerkiksi ravinteikas palautusjuoma.

Lue myös:

Akanoista kasvosuihkeeksi – Fazerin kauraksylitoli maustaa kotimaista luonnonkosmetiikkaa

Fazerin voitokas innovaatio – ksylitolia kauran kuorista

Suuri suomalaiskeksintö – ksylitoli yllättää yhä

Lahdessa tehdään pian ksylitolia kauran kuoresta


Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

 

P.S. Jos et saa uutiskirjettämme tilaustasi seuraavana torstaina, käy tarkistamassa, onko viesti joutunut roskaposteihin tai johonkin muuhun meiliboksisi alalaatikkoon. Voit sieltä ohjata uutiskirjeet tulemaan jatkossa perille asti.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia