Kimalaiset eivät vältelleet glyfosaatilla ruiskutettuja rapseja, vaikka tarjolla oli myös altistamattomia rapseja. Altistumisen jälkeen kimalaiset käyttäytyivät passiivisesti. Kuva: Kimmo Kaakinen.

Glyfosaatti heikentää kimalaisten oppimiskykyä ja vähentää kukkavierailujen määrää

Yleinen rikkakasvien torjunta-aine glyfosaatti voi vaikuttaa haitallisesti luonnon tärkeisiin pölyttäjiin, kertoo tuore väitöstutkimus.

Vaikutukset ulottuvat kimalaisten oppimiskykyyn, muistiin ja suolistomikrobistoon, mikä voi heikentää hyönteisten elinvoimaisuutta ja pölytystoimintaa.

Turun yliopiston tutkija Kimmo Kaakinen selvitti väitöstyössään, altistuvatko kimalaiset glyfosaatille vieraillessaan ruiskutetuilla kukilla ja miten altistus vaikuttaa niiden kognitiivisiin kykyihin.

Tuloksista käy ilmi muun muassa se, että kimalaiset eivät vältä glyfosaatilla käsiteltyjä kukkia ja voivat altistua aineelle helposti.

Vähemmän vierailuja kukissa

Vaikka glyfosaatin kauppavalmiste ei vaikuttanut pesälle paluuseen tai ravinnonhakumatkojen kestoon, se lisäsi tehtyjen matkojen määrää ja vähensi kukkavierailuja.

”Ravinnonhankinta ja lentäminen kuluttavat kimalaisilta paljon energiaa”, Kaakinen kertoo.

”Jos ravintoa ei löydy riittävästi ja ravinnonhankintamatkat pitenevät, sillä voi olla kielteisiä vaikutuksia sekä yksittäisiin kimalaisiin että koko kimalaisyhteisöön.”

Puhdas glyfosaatti heikensi kimalaisten oppimiskykyä, mutta kauppavalmisteella ei ollut samanlaista vaikutusta.

Glyfosaatti ja sen kauppavalmiste vaikuttivat eri tavoin myös kimalaisten suolistomikrobistoon. Puhdas glyfosaatti lisäsi mikrobiston monimuotoisuutta, kun taas kauppavalmiste vähensi sitä.

Molemmat kuitenkin vähensivät Snodgrassella alvi -bakteeria, joka on tärkeä kimalaisten vastustuskyvylle.

”Vaikka vaikutuksia koko populaatioihin ei vielä täysin tunneta, tulokset viittaavat siihen, että glyfosaatin käyttö voi ajan myötä heikentää pölyttäjäkantoja”, Kaakinen sanoo.

Maailman yleisin torjunta-aine

Glyfosaatti on maailman käytetyin rikkakasvien torjunta-aine. Se toimii estämällä kasvien välttämättömien aminohappotuotannon, minkä seurauksena kasvi kuolee.

Koska ihmisillä ja eläimillä ei ole samaa aineenvaihduntareittiä, glyfosaattia on pidetty muihin torjunta-aineisiin verrattuna turvallisena.

Viime vuosina on kuitenkin noussut huoli sen mahdollisista haittavaikutuksista erityisesti pölyttäjiin.

Kimalaiset ovat keskeisiä pölyttäjiä luonnossa ja maataloudessa. Niiden määrän pienentyminen voi heikentää ekosysteemien toimintaa ja ruoantuotannon turvaa.

FM Kimmo Kaakisen väitöskirja The impacts of glyphosate and glyphosate-based herbicides on bumblebees tarkastetaan 5. kesäkuuta 2025.

Aiheesta aiemmin:

Maaperän glyfosaattijäämät pienentävät kasveille hyödyllisten mikrobien määrää 

Glyfosaatti kertyy kanalintujen elimistöön

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Kimalaiset paljastuivat nokkeliksi tiimityöläisiksi –  raskaskin homma hoituu yhteisin voimin

Harjoitus tekee mestarin myös kimalaisten jalkapallokentällä


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
This field is hidden when viewing the form
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia