Solar Foods etenee Nasan kilpailussa – suomalaista yksisoluproteiinia voidaan tulevaisuudessa syödä avaruudessa

Suomalaisen Solar Foodsin proteiininvalmistusteknologia on edennyt finaaliin kilpailussa, jossa Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa etsii ruokainnovaatioita pitkille avaruuslennoille.

Deep Space Food Challenge -kilpailun kakkoskierroksen voittajat eli koko kisan finalistit julkistettiin New Yorkissa 19. toukokuuta 2023. Kilpailun toisena järjestäjätahona toimii Kanadan avaruushallinto CSA.

Tuomaristo valitsi toisesta vaiheesta finaaliin yhteensä kahdeksan ehdokasta, joista viisi on yhdysvaltalaisia. Solar Foodsin lisäksi kansainvälisiä finalisteja ovat ruotsalainen Mycorena ja australialainen Enigma of the Cosmos.

Solar Foodsin avaruus- ja puolustustoimintojen ja samalla yhtiön kisatiimin johtaja Arttu Luukanen kertoo olevansa asiasta innoissaan.

”Olemme oppineet paljon siitä, kuinka teknologiamme integroidaan astronauttien elämää ylläpitävään järjestelmään. Kun lisäksi tulemme nykyisen avaruusklusterin ulkopuolelta, tällainen näkyvyys antaa avaruustoiminnoillemme huomattavan buustin”, Luukanen sanoo tiedotteessa.

Hänen mukaansa menestys Nasan kilpailussa myös vahvistaa sen, että yrityksen avaruusruokasovelluksen kehitystyö on ollut oikeansuuntaista.

Teknologia siirtyy avaruuteen helposti

LUT-yliopiston ja VTT:n tutkimustyön pohjalta perustetun Solar Foodsin Solein-niminen yksisoluproteiini valmistetaan mikrobien avulla bioreaktorissa, joka hyödyntää raaka-aineenaan hiilidioksidia ja energianlähteenään vetyä.

Sama tekniikka toimii sekä Maassa että sen ulkopuolella. Erona on vain se, että avaruudessa soleiinin tuotantoprosessi hyödyntää aluksessa tai asemalla muodostuvat jätteet.

Hiilidioksidi on peräisin astronauttien uloshengityksestä. Kun aluksen elektrolyyseri tuottaa vettä hajottamalla happea, jäljelle jäävä vety käytetään hyödyksi proteiininvalmistuksessa.

Suomalaisyhtiön kompakti bioreaktori mahtuu avaruusalukseen hyvin, mikä oli Nasan vaatimuskin.

Myös muut ehdot täyttyvät. Avaruusruoan pitää valmistua minimiresursseilla ja tuottaa mahdollisimman vähän jätettä. Valmiin eineen täytyy olla turvallista, ravitsevaa ja maukasta.

Ravinteikas soleiini on itsessään hyvin miedon makuista, joten se on helppo maustaa mieleisekseen. Maassa soleiinijauhetta voidaan käyttää monenlaisten elintarvikkeiden ainesosana.

Syötävää saatava myös Marsissa

Solar Foods tekee yhteistyötä myös Euroopan avaruusjärjestön Esan kanssa, joka sekin on kiinnostunut suomalaisteknologiasta. Ennen kuin Kuuhun tai Marsiin voidaan pystyttää pysyvät asemat niiden ruoantuotantoon on löydettävä varmat ja tehokkaat keinot.

Arttu Luukasen mielestä soleiiniproteiinin tuotanto on taloudellisesti järkevää jo Maata kiertävillä avaruusasemilla.

”Laskelmiemme mukaan teknologiamme voi tuoda vuosittain kymmenien miljoonien dollarien säästöt, kun asemille ei enää tarvitsisi käydä viemässä yhtä paljon ruokaa ja vettä Maasta”, hän sanoo.

Kun joskus lähdetään matkaan kohti Marsia, ruoan tuottaminen on kriittinen osa lennon onnistumista. Mukaan mahtuu vain rajallinen määrä elintarvikkeita, ja täydennyslennot Maasta ovat jo etäisyyksien vuoksi mahdottomia.

”Jos ihmiskunta haluaa päästä Marsiin, on ratkaistava, kuinka taataan kahden tai kolmen vuoden mittaisen mission ruokaturva.”

Päivi Ikonen

(Kuva Solar Foods) Vielä soleiiniproteiinia ei syödä avaruudessa, mutta Solar Foodsin ensimmäinen kaupallinen tehdas alkaa tuottaa sitä Vantaalla vuonna 2024.

Aiheesta aiemmin:

Nesteen ja Solar Foodsin vetyhankkeille suurrahoitus Business Finlandilta

Ruokaa ilmasta – Solar Foods sai ensimmäisen elintarvikelupansa

Uudet proteiinit tulevat – Ruokaa ilmasta ja perkuujätteistä

Solar Foods aloittaa proteiinitehtaansa rakentamisen

Hiilidioksidi hyötykäyttöön

Solar Foodsin kartta visioi ruuantuotannon mullistusta

Solar Foods palkittiin taas – arvokas tunnustus Tanskasta

Ilmakehän pahiksesta ruuanlähde – Solar Foods palkittiin


Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia